În cinci ani, Forţele Aeriene Militare ale Marii Britanii au interceptat avioane ruseşti de 43 de ori

În anul 2014, conform datelor Ministerului Apărării de la Londra, într-un caz din trei, în care avioanele Majestăţii Sale s-au ridicat în văzduh pentru a însoţi nave străine, cauza decolărilor au fost avioanele militare ruseşti. În ultimii cinci ani, Forţele Militare Aeriene ale Marii Britanii au decolat de peste 40 de ori pentru a escorta avioane militare ruseşti, care zburau în preajma spaţiului aerian britanic. Joia trecută, Ministerul britanic al Apărării a comunicat că avioanele de luptă britanice au însoţit în spaţiul internaţional din sud-vestul ţării două avioane militare ruseşti. Incidente similare au avut loc în mod repetat în ultimele şase luni, cu avioane ruseşti, care nu au violat teritoriul Marii Britanii.

„Din momentul în care David Cameron a devenit prim-ministru (începutul lunii mai 2010), avioanele britanice de luptă s-au ridicat în văzduh de peste 40 de ori pentru a nu admite ca avioanele militare ruseşti să intre în spaţiul aerian al Marii Britanii. Datele oficiale ale Guvernului atestă creşterea semnificativă a acestor incidente din anul 2006, când la Londra a fost ucis Alexandr Litvinenko, fostul ofiţer de la FSB. În 2006 s-a constatat un incident, în 2007 erau deja 19”, scrie ziarul The Telegraph pe 21 februarie.

Anul trecut, potrivit Ministerului britanic al Apărării, avioanele militare ruseşti au determinat decolarea avioanelor de luptă ale Majestăţii Sale într-un caz din trei. Toate circumstanţele în care au loc asemenea incidente sunt secretizate, însă Ministerul Apărării recunoaşte că, de fiecare dată, ruşii nu au încălcat spaţiul aerian al Marii Btritanii. „Din anul 2010, avioanele britanice de luptă s-au ridicat în văzduh de 43 de ori din cauza apropierii avioanelor ruseşti”, scrie ziarul, cu trimitere la informaţiile Ministerului Apărării.

Mai înainte, premierul David Cameron declara că Marea Britanie nu trebuie şi nu va trebui să reacţioneze emoţional la zborurile avioanelor militare ruseşti prin spaţiul aerian internaţional. El afirma că „ruşii au încercat să atragă atenţia prin aceste acţiuni, dar eu cred că noi nu trebuie să reacţionăm defel la asemenea lucruri”.

NATO a reacţionat la activitatea forţelor militare aeriene ruseşti în spaţiul aerian european. General-colonelul Viktor Bondarev, comandantul forţelor aeriene militare ale Rusiei, a calificat asemenea comunicate drept „reacţii senzaţionale”, menite să distragă atenţia de la problema creşterii forţelor NATO din preajma frontierelor Rusiei.

Din cauza situaţiei din jurul Ucrainei, NATO a luat o serie de măsuri pe care Alianţa le explică drept necesare pentru a asigura securitatea ţărilor membre. Au fost sporite misiunile de patrulare deasupra Ţărilor Baltice, care au aderat la NATO în 2004, aeronave cu echipamente radar fac curse regulate pe deasupra Poloniei (care a aderat în 1999) şi pe deasupra României (care a aderat în 2004), s-au introdus nave suplimentare ale NATO în Marea Baltică şi în Marea Mediterană. În plus, Alianţa a anunţat că sporeşte prezenţa permanentă a personalului, că extinde programele de aplicaţii militare, că va consolida sistemele de avertizare timpurie.

http://ria.ru – 22 februarie