Preşedintele României va continua să dezvolte dialogul bilateral cu Republica Moldova

Klaus Iohannis a declarat că priorităţile Bucureştiului vor fi „grija faţă de Republica Moldova, securitatea ei şi procesul ei de integrare europeană”. Preşedintele României face o vizită la Chişinău, pentru dezvoltarea cooperării politice şi economice cu Republica Moldova, a anunţat, pe 23 februarie, Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova, la o conferinţă de presă.

Iohannis întreprinde marţi o vizită de două zile la Chişinău, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. De asemenea, el se va întâlni cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, cu premierul Gaburici şi cu liderii celor trei grupuri parlamentare, care susţin politica de integrare europeană.
Anterior, preşedintele României a declarat că priorităţile Bucureştiului vor fi „grija faţă de Republica Moldova, faţă de securitatea ei şi pentru procesul de integrare europeană”.
„La această întâlnire, vor fi abordate problemele cooperării politice şi economice. De exemplu, noi vom discuta despre posibilitatea extinderii magistralei de gaz Iaşi-Ungheni până la Chişinău”, a spus premierul Gaburici.
Ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, care să lege România şi Republica Moldova, a avut loc pe 27 august 2014. Guvernul republicii a declarat anterior că gazele din România vor veni prin noua conductă în septembrie, apoi termenul s-a amânat în octombrie, noiembrie şi pe urmă la 1 ianuarie 2015. Cu toate acestea, până în prezent, magistrala nu funcţionează.
În prezent, principalul furnizor de gaze din Republica Moldova este Gazprom din Rusia. În noiembrie 2014, Gazprom şi întreprinderea Moldovagaz au semnat o anexă la contractul pe anul 2015, conform căreia preţul gazelor livrate se reduce de la aproximativ 370 de dolari până la 332 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz, iar volumul livrărilor se va menţine la nivelul celor din anul 2014 – aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz.

http://ria.ru – 23 februarie