2015. február 24

Klaus Iohannis államfő kisinyóvi látogatása

Klaus Iohannis államfő hétfőn két napos hivatalos látogatásra Kisinyóvba utazott. A kisinyóvi Elnöki Hivatal közleménye szerint, a román magas rangú tisztségviselő megbeszéléseket folytat Nicolae Timoftival, Moldova Köztársaság elnökével, Adrian Candu parlamenti elnökkel és Chiril Gaburici miniszterelnökkel. Ugyszintén találkozik egyes parlamenti pártok vezetőivel és ellátogat az állami egyetemre, ahol rövid beszédet mond a főiskolások előtt. Chiril Gaburici kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a román államfővel a kétoldalú kapcsolatokról, a Jászvásár-Ungheni közötti gázvezetékről és ennek Kisinyóvig történő meghosszabitásáról tárgyal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Iohannis-Timofti sajtóértekezlet

Klaus Iohannis román és Niolae Timofti moldáv államfő kisinyóvi hivatalos megbeszélései után közös sajtóértekezletet tartott. Nicolae Timofti megerősitette, hogy Moldova Köztársaság eltökélt szándéka uniós betagolódásának mielőbbi megvalósitása. Mint hozzáfűzte, az EU-integráció „az igazságügyi reformok gyakorlatba ültetését, a korrupció elleni küzdelem fokozását és a gazdasági fejlődést feltételezi”. Klaus Iohannis román államfő ismételten megerősitette, hogy Románia határozottan támogatja Moldova csatlakozási törekvéseit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A parlamenti szakbizottság jóváhagyta Eduard Hellvig kinevezését a Román Hirszerző Szolgálat élére

A parlamenti szakbizottság jóváhagyta Eduard Hellvig liberális európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) élére, akit Klaus Iohannis államfő javasolt e tisztség betöltésére. A parlament állandó bürói valószinüleg a szerdai együttes ülésen döntenek Eduard Hellvig plénumom való jóváhagyása felöl. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A román diaszpóráért felelős parlamenti bizottság egyik tagja elégedetlen a spanyolországi románokkal

A román diaszpóráért felelős parlamenti bizottság egyik tagja azt rótta fel a Spanyolroszágban élő románoknak, hogy nem vesznek részt a madridi politikai életben. A határon túli román közösségeket támogató bizottság delegációja hétfő este, Madridban a spanyolországi román közösségek képviselőivel találkozott. A megbeszéléseken ismét teritékre kerültek a spanyolországi románok problémái. Románia madridi nagykövetségén tartott találkozón a spanyolországi román egyesületek elnökei e problémák között emlitették meg a konzuli dijak csökkentésének szükségességét, a Spanyolországban elhúnytak repatriálásában ütköző nehézségeket, illetve a levélszavazásban és az egészségügyi biztositási rendszerben felmerülő gondokat. Mircea Dolha, a képviselőház határokon túli román közösségekért felelős bizottságának alelnöke az előterjeszett problémákra igy reagált: „Összesen egy millióan vagytok Spanyolországban és legalább még egy alpolgármesterek, de még tanácsosotaik sincsenek”. A román delegáció Madridban a regionális kormány és az Alsóház képviselőivel is találkozott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Sapientia egyetem

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Marosvásárhelyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megállapodás a konkrét közös projektek megvalósítására is lehetőséget biztosít, és hangsúlyozta, már folyamatban van Székelyföld gazdasági helyzetének felmérése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24.)/rganciu