Comisia Consiliului Europei împotriva rasismului face publice concluziile implementării recomandărilor prioritare de către Islanda, Italia, Latvia, Luxemburg şi Muntenegru

 Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a publicat astăzi concluziille asupra implementării unui număr de recomandări făcute Islandei, Italiei, Latviei, Luxemburgului şi Muntegerului, în 2012.

În cadrul cele de a patra runde de monitorizare a ECRI, a fost introdus un nou proces de raportare interimară, cu privire la trei recomandări făcute în fiecare dintre rapoartele ECRI. La doi ani de la publicarea fiecărui raport, ECRI se adresează guvernului vizat pentru a întreba ce a fost întreprins în privinţa recomandării pentru care a fost cerut anterior un raport.

Pe baza răspunsului de la guvern şi a informaţiilor strânse din alte surse, ECRI îşi extrage concluziile asupra modului în care recomandările au fost urmate. Aceste concluzii privesc doar recomandările prioritare şi nu intenţionează să obţină o analiză complexă asupra întregii dezvoltări în lupta împotriva rasismului şi intoleranţei în statul vizat.

Prin această nouă procedură, ECRI caută să ofere asistenţă statelor membre ale Consiliului Europei în a îşi adapta răspunsul la recomandările făcute în rapoartele asupra ţărilor respective.

ECRI este un organizsm pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, alcătuit din experţi, care monitorizează probleme de rasism, xenofobie, antisemitism, intoleranţă şi discriminare pe motive ca „rasă”, origine etnică/naţională, culoare, cetăţenie, religie şi limbă (discriminare rasială); acesta pregăteşte rapoarte şi emite recomandări către statele membre.

RADOR (24 ianuarie)