Declaraţia vicepreşedintelui Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu

Declaraţia vicepreşedintelui Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului

Vicepreședintele Senatului României, domnul Cristian Dumitrescu, a comunicat, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, care a avut loc în data de 23 februarie 2015, deciziile care au fost adoptate în cadrul întâlnirii.

Pe primul punct al ordinii de zi a fost scrisoarea preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, privind numirea domnului Eduard Hellvig în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului. Birourile permanente reunite, consultându-se cu reprezentanţii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, au stabilit următorul program: marţi, 24 februarie a.c., la ora 10:00, va avea loc audierea în respectiva comisie a domnului Eduard Hellvig, miercuri, la ora 13:00, după ce vor fi primit raportul întocmit de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Birourile permanente reunite vor lua în discuţie convocarea celor două Camere ale Parlamentului pentru vot.

La punctul al doilea de pe ordinea de zi, s-a discutat despre parcurgerea unei proceduri mai speciale referitoare la audierea candidaţilor pentru funcţiile vacante de preşedinte şi vicepreşedinte în cadrul Plenului Consiliului Concurenţei, respectiv a domnilor Bogdan Chiriţoiu, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului, şi Otilian Neagoe, pentru cea de vicepreşedinte. Comisiile pentru buget şi comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor au dat aviz comun favorabil pentru ambii candidaţi. Acest aviz se transmite preşedintelui Klaus Iohannis, care îi numeşte pe cei doi în funcţiile respective.

Următorul punct de pe ordinea de zi a pus în discuţia Birourilor permanente reunite scrisoarea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării privind declanşarea procedurii de numire a şase membri în cadrul Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. S-a solicitat grupurilor parlamentare din cadrul celor două Camere ale Parlamentului să transmită propuneri nominale, conform algoritmului politic negociat.

A fost discutată, de asemenea, scrisoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară prin care a fost înaintată Parlamentului României demisia domnului Coca Constantinescu Gheorghe Cornel din calitatea de membru neexecutiv în cadrul Consiliului ASF. Birourile permanente au luat notă de această demisie constatând vacantarea postului şi au trimis scrisoarea la comisiile de specialitate. Astfel, s-au declanşat procedurile de numire a unui alt membru neexecutiv în cadrul ASF, prin transmiterea, până în data de 9 martie a.c., a propunerilor nominale de către grupurile parlamentare ale celor două Camere ale Parlamentului, potrivit algoritmului negociat.

La punctul 5 de pe ordinea de zi a figurat scrisoarea adresată Parlamentului de domnul Stelian Tănase, preşedintele director general al Societăţii Române de Televiziune, prin care transmite demisia domnului Dan-Andrei Muraru, din calitatea de membru titular în Consiliul de Administraţie al TVR, începând cu data de 8 ianuarie 2015. Birourile permanente au transmis demisia celor două comisii pentru cultură dale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La punctul 6, a fost vorba despre o altă persoană, Iulian Alexandru Muraru, care a informat Parlamentul României că a optat, în termenul prevăzut de lege, pentru calitatea de membru titular în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, renunţând la cea de consilier local la nivel judeţean şi rezolvând, astfel, starea de incompatibilitate în care se afla.

În legătură cu completarea componenţei nominale a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României şi convocarea acesteia, chestiune cuprinsă la punctul 7 al ordinii de zi, domnul Cristian Dumitrescu a precizat că se vor face noi nominalizări, cinci din partea Partidului Naţional Liberal şi una din partea Partidului Social – Democrat. S-a hotărât ca, până miercuri, 25 februarie a.c., când va avea loc o nouă şedinţă a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, să fie făcute aceste nominalizări pentru a putea fi supuse votului plenului reunit, astfel încât Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României să-şi poată relua cât mai curând activitatea în formulă completă.

La punctul opt de pe ordinea de zi s-a discutat Nota Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, prin care s-a comunicat modificarea componenţei nominale a unor grupuri parlamentare de prietenie. Aceste schimbări vor fi supuse aprobării plenului Parlamentului.

De asemenea, vicepreşedintele Senatului a mai anunţat o înlocuire: prin demisia din Parlamentul României a domnului George Scutaru, care a devenit consilier prezidenţial, Delegaţia României la Adunarea Parlamentară NATO are un loc vacant, care revine PNL. Liberalii o susţin pentru această poziţie pe doamna deputat Alina Gorghiu.