Gazprom: Ucraina nu a efectuat plata în avans pentru furnizarea gazelor, este posibilă sistarea livrărilor peste două zile

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că autorităţile de la Kiev nu au efectuat plata în avans pentru furnizarea gazelor naturale ruseşti, ceea ce poate duce la sistarea peste două zile a livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina. „Există riscul ca livrările de gaze în Ucraina să fie sistate peste două zile, din cauza că Naftohaz Ucraina nu a efectuat la timp plăţile în avans”, a declarat reprezentanţilor presei Aleksei Miller. «Ucraina nu a efectuat plăţile în avans pentru gazele naturale ruseşti, iar până în momentul de faţă este achitat în avans doar pentru 219 milioane de metri cubi de gaze. Pentru transferarea plăţilor efectuate de Naftohaz în contul concernului rus Gazprom este nevoie de aproape două zile. Ca urmare, livrările de gaze în Ucraina, în volumul solicitat de 114 milioane de metri cubi de gaze, vor fi sistate complet peste două zile, ceea ce va genera riscuri serioase pentru tranzitarea gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean către Europa», a mai spus Miller. Amintim, compania naţională ucraineană Naftohaz anunţa că Federaţia Rusă nu a dat curs solicitării Ucrainei de a efectua livrările de gaze, plătite în avans, ceea ce înseamnă încălcarea acordurilor de la Bruxelles.
„Conform obligaţiilor contractuale în vigoare, din volumul solicitat de partea ucraineană, 114 milioane de metri cubi de gaze, Gazprom a furnizat doar 47 milioane de metri cubi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a companiei Naftohaz Ucraina, Olena Osmolovska, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
În opinia părţii ucrainene, nerespectarea acestei solicitări este o încălcare atât a contractului de livrare a gazelor între cele două companii, cât şi a protocolului juridic trilateral, semnat de ministrul rus al energiei Aleksandr Novak, comisarul eruopean pentru energie Günther Oettinger şi ministrul energiei din Ucraina Iuri Prodan, pe 30 octombrie 2014, la Bruxelles.

(www.russian.rt.com – 24 februarie)