Moody”s a redus ratingurile celor mai mari bănci din Rusia

Agenţia Moody’s Investors Service a retrogradat ratingurile pentru Sberbank, VTB, Gazprombank, VTB, Gazprombank, Banca Agricolă a Rusiei, Banca de Comerţ Exterior şi Alfa Bank, se arată într-un comunicat al instituţiei.
În special, au fost retrogradate ratingurile pentru Sberbank, VTB, Gazprombank, Banca Agricolă a Rusiei, Banca de Comerţ Exterior, Alfa Bank şi Agenţia pentru Creditul Ipotecar pentru Locuinţe.
În plus, pe termen lung, ratingurile depozitelor de la Alfa Bank, Gazprombank şi de la Banca Agricolă în valută naţională şi străină, precum şi ratingurile crediterlor neasigurate au fost reduse de la „Ba1” la „Ba2”, cu prognoză „negativă”. Ratingurile pe termen lung de emitent ale VEB şi HMLA, precum şi ratingurile obligaţiunilor pe termen lung, negarantate, s-au redus de la „Baa3”, la „Ba1” cu prognoză „negativă”.
De asemenea, Moody’s a retrogradat ratingurile financiare de rezistenţă (BFSR) ale Sberbank şi ale Alfa-Bank, de la „D” până la „D-„, ale VTB şi GPB – de la „D-” până la „E+”.
Acţiunile agenţiei reprezintă o consecinţă a scăderii, pe 20 februarie, a ratingurilor suverane ale obligaţiunilor de stat ale Federaţiei Ruse până la nivelul speculativ „Ba1”, de la „Baa3”.
Printre motivele adoptării unei asemenea decizii, agenţia Moody’s a indicat criza din Ucraina, scăderea drastică a preţurilor la ţiţei şi slăbirea rublei, care degradează poziţia economică şi perspectivele pe termen mediu ale creşterii economiei ruse.
Marţi, Serghei Storciak, adjunctul ministrului Finanţelor, a anunţat că ministerul ar putea anula contractul pentru susţinerea ratingului de credit suveran al Federaţiei Ruse cu agenţiile internaţionale. Mai târziu, afirmaţiile lui au fost respinse de Svetlana Nikitina, consiliera ministrului Finanţelor.

(http://www.interfax.ru – 24 februarie)