Revista presei internaţionale – 24 februarie 2015

Situaţia din Ucraina continuă să preocupe pe liderii Europei Occidentale şi ai Statelor Unite. „Ucraina a anunţat că amână retragerea armamentului greu de pe linia frontului din est pentru că separatiştii pro-ruşi continuă atacurile” – anunţă „New York Times”. „Până acum, preşedintele american, Barack Obama – scrie „Stars and Stripes” – a acţionat în concordanţă cu cancelarul german, Angela Merkel şi alţi aliaţi din Europa, rezistând apelurilor de a trimite armament în Ucraina şi rămânând pe o poziţie unitară în ce priveşte sancţiunile impuse Moscovei. Dar acest lucru se poate schimba – scrie în continuare ziarul american – dacă situaţia din estul Ucrainei continuă să se deterioreze”.

Scandal de corupţie în Marea Britanie. „Bani de trecere” – titrează „The Independent”. Politicienii Malcom Rifkind şi Jack Straw au respins acuzaţiile de corupţie care li s-au adus, dar ambii au fost filmaţi în momentul în care, aparent, se ofereau să se folosească de poziţia lor pe scena politică pentru a favoriza o agenţie fictivă din Hong-Kong, notează ziarul britanic. „Cum să cumperi un politician” – titrează „The Telegraph”, care precizează că, în schimbul favorurilor, cei doi politicieni incriminaţi au primit cel puţin 5.000 de lire pe zi. Reacţiile nu au întârziat să apară, subliniază publicaţia britanică. „Consider că premierul Cameron trebuie să se gândească dacă doreşte ca organisme parlamentare precum Comisia pentru informaţii şi securitate, al cărei preşedinte este Malcom Rifkind, să acţioneze ca o agenţie de promovare pentru companiile chineze”, a declarat parlamentarul laburist Tom Watson, citat de „The Telegraph”. „Fie că este vorba despre un act de corupţie, fie că nu, efectul cumulativ al acestor scandaluri adâncesc scepticismul publicului cu privire la modul în care funcţionează politica – şi acest lucru este o mare ruşine pentru oricine crede în calitatea democraţiei britanice”, a declarat vicepremierul Nick Clegg, citat de acelaşi ziar.
La Geneva au loc negocieri nucleare între SUA şi Iran – notează „Wall Street Journal”. Conducerea Israelului şi-a exprimat scepticismul, afirmând că este uimitor faptul că negocierile continuă pentru un „acord periculos”, după cum a avertizat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de „Wall Street Journal”. Ziarul notează: „Comentariile premierului Netanyahu reprezintă ultima salvă trasă pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre guvernul israelian şi administraţia Obama, tensiuni generate de negocierile privind programul nuclear al Iranului”.
Operaţiunile internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic continuă în Orientul Mijlociu. Franţa a trimis portavionul „Charles de Gaulle” în Golful Persic, pentru a-şi întări operaţiunile militare împotriva extremiştilor – notează „USA Today” şi adaugă că portavionul va coopera cu armata SUA, care conduce coaliţia internaţională împotriva grupării jihadiste. „Charles de Gaulle” are la bordul său aproape 2.000 de militari şi este însoţit de un submarin, o fregată pentru apărarea antiaeriană şi o fregată anti-submarin sub pavilion britanic, mai scrie „USA Today”. Portavionul „Charles de Gaulle” intră în război împotriva Statului Islamic în Irak – titrează „Liberation”. „La şapte săptămâni de la atacurile din Paris, Franţa e hotărâtă să lupte împotriva ‘armatei teroriste’ Statul Islamic”, subliniază ziarul francez, citându-l pe ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian. „O primă misiune a fost lansată ieri”, precizează publicaţia pariziană.

Magda Baciu