2015. február 25

Klaus Iohannis államfő berlini látogatását megelőzően sajtóértekezletet tartott

Klaus Iohannis, Románia elnöke németországi hivatalos látogatását megelőzően tartott sajtóértekezletén megelégedéssel nyugtázta, hogy első berlini vizitjét államelnöki minőségében teszi Joachim Gauck német államfő meghivására.”Az együttműködési viszony és a dialógus elmélyitése Németországgal számunkra stratégiai fontosságú”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. A román államfő berlini látogatásának első mozzanataként Joachim Gauck államfővel találkozik, majd Angela Merkell kancellárral folytat megbeszéléseket. „Ugyanakkor találkozom a Bundestag elnökével, Norbert Lammerttel, a Román-Német Fórum (más mint a Német Demokrata Fórum) vezetőségével és a diaszpóra képviselőivel. A látogatás jó alkalom a kétoldalú kapcsolatok megszilárditására. Nagyon sok szál fűz minket össze: Románia, akárcsak Németország, támogatja az európai integráció elmélyitését és az Európai Unió – mint politikai projekt – konszolidálását. E téren megvitatjuk Románia schengeni csatlakozását, és természetesen, elemezzük az ukrajnai helyzetet”, mondotta Klaus Iohannis elnök elutazása előtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.25)

A képviselők szavazattöbbséggel elutasitották a liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványát

A képviselők szavazattöbbséggel elutasitották a Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A liberálisok elmarasztalták a munkaügyi felügyelőségek sürgösségi kormányrendelettel történt felszámolását és úgy vélték, hogy e szabályozó rendelkezés csupán ösztönzi az adócsalást és a munkaviszony terén az egész tevékenységet a Ponta-kormánynak rendeli alá. Rovana Plumb leszögezte: a Munkaügyi Felügyelőséget és az Országos Kifizetési Ügynökséget, illetve az Országos Szociális Felügyelőséget a kormány nem felszámolta, hanem egy intézménybe vonta össze, amely ténylegesen megtudja előzni az adócsalásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.25)

A kormány jóváhagyta az  infrastruktúrafejlesztési tervet

A kormány szerdán jóváhagyta  infrastruktúrafejlesztési tervet (master plan), amelyet megvitatnak az Európai Bizottság képviselőivel is. A terv első vitájára március 9 és 13 között kerül sor, Brüsszelben, mondotta Ioan Rus szállitásügyi miniszter, hozzáfűzve, hogy e terv elfogadása révén Románia új szakaszba lép, ami az infrastruktúrális befektetések megvalósitását illeti. „A kormány elé terjesztett projektek értéke 45,45 miliárd euró”, fűzte hozzá Ioan Rus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.25)

Újabb korrupciós vádpontok alapján elrendelték Elena Udrea előzetes letartóztatását

A legfelsőbb bíróság újabb korrupciós vádpontok alapján szerdán elrendelte a jelenleg házi őrizetben lévő Elena Udrea volt turisztikai miniszter harminc napos előzetes letartóztatását. Udreát két ügyben: egy ökölvívógála és egy országos számítástechnikai közbeszerzés ügyében gyanúsítják különböző korrupciós cselekményekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.25)

A tavasszal rehabilitálják a Bukarest-Fundulea autópálya szakaszt

Napfény Autópálya (Autostrada Soarelui) Bukarest-Fundulea szakaszán a tavasszal kijavitják az úthibákat. A 25 kilóméteres aszfaltozás, amely mintegy 20 millió euróba kerül, valószinüleg megoldja a gödrök okozta gondokat . Emiatt a nyári hónapokban a közlekedést mérsékelik, azaz egy sávba terelik, mondotta az Országos Út- és Autó-pályaépítő Ügynökség Karbantartó részlegének egyik vezetője. A Bukarest-Fundulea szakaszt 2004-ben épitették. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.25)/rganciu