Comisia Europeană susţine că Danemarca este „cea mai digitală” ţară din Europa. România este pe ultimul loc

Danemarca a reuşit să aplice pe scară largă tehnologiile digitale de comunicare a administraţiei cu populaţia. De aceea, este considerată cea mai avansată ţară din Uniunea Europeană la „indicatorii digitali”. Acest lucru rezultă din ultimul Index de dezvoltare a Tehnologiilor IT, publicat de Comisia Europeană. Pentru a alcătui acest rating, s-au utilizat indicatori de genul „Conexiuni la Internet în bandă largă”, inclusiv disponibilitatea şi costurile, prevalenţa comenzilor pe Internet, frecvenţa de utilizare a reţelei pentru cumpărături şi pentru citirea ştirilor, gradul de dezvoltare a tehnologiilor digitale şi a sectorului de servicii digitale în fiecare stat. Drept urmare, Danemarca a câştigat 0,68 de puncte dintr-un maxim posibil de 1,0. După Danemarca, în acest clasament, urmează Suedia, Olanda, Finlanda şi Belgia. România a ocupat ultimul loc, cu 0,31 puncte. De exemplu, 69% din numărul danezilor îşi rezolvă problemele cu autorităţile locale prin completarea formularelor on-line. În analiza efectuată de Comisia Europeană se remarcă faptul că danezii utilizează mai intens Internetul decât locuitorii altor state europene, atunci când fac cumpărături; cel mai frecvent vizionează clipuri la cerere – Video on Demand. De asemenea, mediul de afaceri din Danemarca a fost considerat cel mai bun din Uniunea Europeană în ce priveşte folosirea tehnologiilor digitale.
Conform acestui studiu, în anul 2014, 75% din locuitorii Europei au folosit frecvent Internetul, comparativ cu 72% în anul precedent. În prezent, Comisia Europeană pregăteşte o strategie pentru o piaţă unică digitală, care va fi prezentată în luna mai. Cercetările efectuate atestă că între ţările membre se menţin diferenţe considerabile în ce priveşte stăpânirea tehnologiilor digitale şi că aceste limite rămân un obstacol în utilizarea unei pieţe digitale unice.
Faptul că Danemarca a obţinut o performanţă atât de înaltă în domeniul tehnologiilor digitale nu este o surpriză. În luna noiembrie a anului trecut, Uniunea Mondială a Reţelelor Electronice a acordat Danemarcei titlul de cea mai performantă ţară pentru accesul la tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii.

Agenţia de presă TASS – 25 februarie