Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni

Radio România Muzical şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 26 februarie, de la ora 19:00, în sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, un concert de muzică veche românească susţinut de ansamblul Imago Mundi.

Înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, Ziua muzicii vechi, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie – este ziua când s-a născut cel mai reprezentativ compozitor pentru muzica pe care astăzi o numim generic muzica veche: Johann Sebastian Bach, venit pe lume în 1685. Ziua muzicii vechi este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) se subsumează acestei aniversări. În 2015, şapte radiodifuziuni europene, din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia şi Danemarca, propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

La iniţiativa Radio România Muzical, contratenorului Andreas Scholl, Orchestrei baroce a Uniunii Europene, Ansamblului Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producţie în care apare şi mezzosoprana Ruxandra Donose), li se alătură pentru acest important proiect ansamblul de muzică veche românească Imago Mundi. Repertoriul ales reflectă tradiţiile muzicale din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea – cântări semnate de autori anonimi, dar şi de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul deosebit şi datorită proiecţiilor video asociate muzicii live.

Ansamblul Imago Mundi a fost înfiinţat în anul 2001 de Oana Ivaşcu şi Daniel Ivaşcu, devenind în scurt timp binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiţionale româneşti într-un spirit adaptat publicului secolului XXI. Pilgrim şi Isvor sunt două dintre aceste proiecte salutate de public şi de critică. În prezent, ansamblul Imago Mundi este compus din Oana Ivaşcu – oboi, Daniel Ivaşcu – percuţie, Adrian Buciu – flaut, Andreea Ţimiraş – violoncel, Cătălin Ştefănescu – chitară, cobză, mandolină şi Ştefan Barbu – vioară, toţi muzicieni recunoscuţi pentru activitatea lor muzicală naţională şi internaţională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc şi lansarea albumului Isvor semnat de ansamblul Imago Mundi, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Concertul va fi prezentat de Andreea Chiselev, redactor Radio România Muzical.

Biletele pentru recitalul din 26 februarie sunt disponibile la Sala Radio, în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio şi Germanos.

Parteneri media: Agerpres, 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Zeppelin, getlokal.ro, artline.ro, port.ro, ziarulmetropolis.ro şi ceascadecultura.ro.

Organizator principal: Radio România Muzical

Accesul la Sala Cerchez se face prin intrarea principală a Muzeului Cotroceni, aflată vis-a-vis de Grădina Botanică, pe baza unui buletin de identitate.