Rusia va mai contribui la Staţia Spaţială Internaţională doar până în 2024

Tensiunile sunt în creştere între Statele Unite, Europa şi Rusia, pe fondul acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin cu privire la Ucraina. Deasupra tuturor, pe orbita Terrei, se mai află încă Staţia Spaţială Internaţională (SSI), ca simbol al colaborării dintre cele trei puteri. Este posibil ca nici acest lucru să nu mai dureze foarte mult, pentru că Agenţia Spaţială a Federaţiei Ruse doreşte să-şi construiască propria staţie spaţială.

NASA şi guvernul american s-au angajat să menţină SSI pe orbită cel puţin până în anul 2024, decizie pe care Rusia a anunţat zilele acestea că o va sprijini. Dar, după această dată, în cazul în care nu va fi convenit un alt acord între agenţii, ruşii doresc să folosească modulele care le aparţin de pe SSI pentru crearea unei baze proprii. Prin această decizie, luată la recomandarea consiliului tehnic şi ştiinţific al Roscosmos, Rusia doreşte să aibă o staţie spaţială indiferent de ceea ce vor decide alte naţiuni să facă.

În speranţa că tensiunile actuale se vor fi rezolvat demult până în 2024, oamenii de ştiinţă doresc ca factorul politic să fie eliminat din acest sector şi să se ajungă totuşi la un proiect comun de modernizare a SSI sau de construire de la zero a unei noi staţii comune. În cel mai rău caz, numai NASA şi ESA ar putea să rămână împreună şi să colaboreze. Comunitatea ştiinţifică este aproape convinsă însă că, indiferent de demers, savanţii din cele trei agenţii spaţiale se vor ajuta reciproc, în numele ştiinţei.

Sursa: www.geek.com/science
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă