Ţări europene importante din NATO continuă să îşi reducă cheltuielile militare

Importante ţări europene din cadrul NATO continuă să îşi reducă cheltuielile militare, arată un studiu publicat de centrul neguvernamnental de analiză European Leadership Network (ELN) din Marea Britanie, care cultivă ideile care duc la fortificarea legăturilor nord-atlantice.
Potrivit documentului, în ciuda deciziei adoptate la summit-ul NATO din Ţara Galilor (4-5 septembrie 2014), pentru a creşte alocările bugetare pentru armatele ţărilor Alianţei cu până la 2% din PIB din cauza aşa-numitei „ameninţări ruseşti”, o singură ţară
şi-a îndeplinit deocamdată angajamentul. Anders Fogh Rasmussen, care ocupa atunci funcţia de secretar general al NATO, vorbea la reuniunea din Ţara Galilor despre aşa-numita „ameninţare rusească”. „Acţiunile Rusiei în est şi acţiunile islamiştilor spre sud reprezintă astăzi principalele ameninţări pentru securitatea ţărilor NATO”, afirma el.
După cum arată studiul citat, din cele 14 state NATO, care au publicat deja datele bugetelor pe anul 2015, numai Estonia a ajuns să cheltuiască pentru apărare până la 2,05% din PIB. În şase state europene, aceste cheltuieli continuă să scadă, încălcându-se astfel normele stabilite de NATO. De exemplu, bugetul militar al Germaniei din 2015 va scădea până la nivelul de 32,26 miliarde de euro, adică va fi 1,09% din PIB, în timp ce anul trecut a fost 1,14% şi 1,3% în 2013. În anii 2015-2016, Marea Britanie „trece pe sub bariera” NATO, reducând bugetul militar până la 1,88% din PIB (35,5 miliarde lire sterline), cu 2,07% în 2014. Indicele din acest an va fi recordul negativ al cheltuielilor militare britanice din ultimii 25 de ani, se arată în raport.
În acest an, au loc reduceri de bugete militare şi în Belgia, Italia, Ungaria, Bulgaria. Franţa, după mult stres, îşi păstrează totuşi bugetul militar pe anul 2015, de 1,5% din PIB, adică la nivelul de anul trecut. La rândul lor, Olanda, Polonia, România, Letonia, Lituania şi Norvegia se străduiesc în acest an să crească uşor cheltuielile pentru apărare, dar niciuna din ele nu ajunge la linia de 2% din PIB, arată datele studiului.
Totuşi, acest raport pomeneşte faptul că, în ciuda tuturor reducerilor, bugetul militar total al celor 29 de state membre NATO depăşeşte de 10 ori cheltuielile Rusiei, pe care cei de la Bruxelles şi de la Washington încearcă să o acuze de „intenţii agresive” contra Alianţei.

Agenţia de presă TASS – 26 februarie