UE a anunţat o nouă strategie privind uniunea energetică

La Bruxelles, s-a anunţat astăzi noua strategie a UE pentru o piaţă unică energetică. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunţat în programul de lucru al comisiei, la momentul învestirii sale, ca fiind o prioritate a mandatului, adoptarea unei strategii privind uniunea energetică. Jean Claude Juncker crede că sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene. Referindu-se la conflictul din Ucraina şi la relaţiile cu Rusia prin dependenţa de gazul rusesc, Juncker declară că evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulţi europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-şi încălzi locuinţele. Este vorba de o acţiune comună şi pe termen lung pentru Europa – afirmă preşedintele Comisiei Europene. În esenţă, executivul comunitar a prezentat astăzi o serie de acţiuni pentru reducerea facturii colosale cu achiziţiile de energie ale statelor membre, precum şi pentru reducerea dependenţei faţă de Rusia.
Maroš Šefčovič, vicepreşedintele responsabil cu uniunea energetică: Acesta este fără îndoială cel mai ambiţios proiect european în domeniul energiei de la comunitatea cărbunelui şi a oţelului încoace, un proiect care va integra cele 28 de pieţe europene ale energiei într-o singură uniune energetică, pentru ca Europa să devină mai puţin dependentă de energie şi pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă şi pentru a realiza creştere economică.
Reporter: Au fost adoptate trei documente astăzi: o strategie pentru crearea unei uniuni energetice, un document privind interconexiunile electrice şi unul privind negocierile climatice. Concret, uniunea energetică este caracterizată de solidaritate prin reducerea dependenţei de furnizori unici şi folosirea la maximum a energiei furnizate de statele vecine, însoţită de creşterea transparenţei privind acordurile încheiate cu ţările terţe, trecerea liberă a fluxului energetic peste frontiere, redefinirea pieţei energiei electrice, revizuirea dramatică a intervenţiilor statului pe piaţa internă şi eliminarea treptată a subvenţiilor dăunătoare mediului. Eficienţa energetică se află pe primul loc, redefinirea ei fundamentală şi considerarea acesteia ca sursă de energie în sine, tranziţia către o societate durabilă cu emisii reduse de carbon reprezintă garantarea faptului că energia produsă local poate fi absorbită cu uşurinţă şi cu eficacitate în reţea, precum şi dezvoltarea următoarei generaţii de tehnologii. Ce măsuri se vor lua prin aplicarea acestei strategii, salutată de altfel de mai mulţi oficiali europeni astăzi? O strategie-cadru pentru o uniune energetică robustă, dublată de o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor. Ea stabileşte obiectivele, precum şi etapele detaliate pe care Comisia Juncker le va întreprinde pentru atingerea acestora. Uniunea Europeană este pe departe cel mai mare importator de energie din lume. Ea importă 53% din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro. 12 state membre, printre care se numără şi România, nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al Uniunii Europene, respectiv cel puţin 10% din capacitatea de producţie de energie electrică instalată să poată depăşi frontierele. Uniunea Europeană a identificat 137 de proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectarea electrică. Împreună, aceste proiecte ar putea reduce numărul statelor membre în cauză de la 12 la două. O reţea energetică europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an. Aproximativ 75% din locuinţele din statele membre sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 94% din transporturi se bazează pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate. În Europa, preţurile pentru energie electrică sunt cu 30% mai mari, iar cele pentru gaze, cu peste 100% mai mari decât în Statele Unite. În acelaşi timp, până în 2030, Uniunea Europeană intenţionează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40%,  să impulsioneze astfel generarea de energie din surse regenerabile cu cel puţin 27%, precum şi să îmbunătăţească eficienţa energetică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie)