Angela Merkel nu garantează că România va adera la Spaţiul Schengen în acest an

Prim-ministrul Victor Ponta a descris situaţia drept „umilitoare” şi a propus eliminarea aderării la Spaţiul Schengen de pe lista de priorităţi a Guvernului

Cancelarul german, Angela Merkel, nu garantează că România va putea să adere la Spaţiul Schengen în anul 2015, a declarat ea la Berlin, după convorbirile cu preşedintele român, Klaus Iohannis, care a ridicat această problemă.

„Rapoartele recente din România sunt mai pozitive, noi am discutat următorii paşi. Însă eu nu pot spune nimic, deşi înţeleg că România trebuie să primească un răspuns cu privire la acest subiect”, a spus cancelarul.
De mai mulţi ani, României i se refuză aderarea la Spaţiul Schengen. Cei de la Bruxelles motivează că autorităţile nu combat destul de eficient corupţia şi că nu-şi pot asigura securitatea frontierelor, nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind integrarea în societate a ţiganilor care au început să fie expulzaţi din Franţa şi din alte state unde s-au mutat după aderarea României la UE.
În ultimii doi ani au ajuns în puşcărie pentru corupţie fostul premier, peste zece miniştri, sute de demnitari şi judecători, vameşi şi lucrători din domeniul fiscal, însă poziţia celor de la Bruxelles tot nu s-a schimbat. Bucureştiul reacţionează destul de nervos la această atitudine: premierul Victor Ponta a descris situaţia ca fiind „umilitoare” şi a propus excluderea aderării la Spaţiul Schengen de pe lista de priorităţi a Guvernului.

Agenţia de presă TASS – 27 februarie