Madonna compară «intoleranţa» din Franţa cu Germania nazistă

Vedeta americană a muzicii pop, Madonna, s-a declarat terifiată de «nivelul de intoleranţă» din Franţa şi din Europa şi a precizat că această «epocă nebună pe care o traversăm» o «face să se gândească la Germania nazistă», în cadrul unor afirmaţii făcute de artistă pe site-ul internet Europe 1. Madonna, care va scoate săptămâna viitoare un nou album intitulat „Rebel Heart”, se remarcase în ultimul său turneu, în 2012, difuzând o înregistrare video în care preşedinta Frontului Naţional (FN), Marine Le Pen, apărea cu o svastică pe frunte. La sala Olympia, în iulie 2012, vedeta nu difuzase acest clip controversat, dar omagiase «toleranţa» Franţei.
«Am observat [în acea perioadă] că Franţa era ţara care acceptase prima oamenii de culoare, care primise artişti ca Joséphine Baker, Charlie Parker, scriitori, pictori… Pe scurt, aminteam că Franţa a fost mereu un teritoriu de azil pentru toţi aceşti oameni (…) şi că, din nefericire, acest spirit al ei a dispărut complet», a declarat Madonna într-un interviu înregistrat înainte de foarte mediatizata sa cădere de la Brit Awards.
«Am spus acest lucru acum doi ani, dar el este valabil şi astăzi pentru această epocă nebună pe care o traversăm şi care mă face să mă gândesc la Germania nazistă», a continuat starul american. «Acest nivel de intoleranţă este terifiant şi nu vizează doar Franţa, el este valabil pentru întreaga Europă, dar, în mod special, pentru Franţa. Antisemitismul, acest vechi refren arian, acest fel de a fi, de a gândi, de a acţiona într-un climat de frică extremă… Toate acestea mă îngrozesc», a mai spus celebra «Material Girl».
Non-convertită la iudaism ca atare, interpreta faimoasei melodii „La Isla Bonita” este însă adepta Kabalei, mistica si secreta tradiţie evreiească rezervată iniţiaţilor.

Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea