Republica Moldova, 1992 – Ucraina, 2014: Alți actori, același scenariu

Comunicat de presă

Imagini filmate în perioada războiului din Transnistria vor fi difuzate, în premieră în România, pe 2 martie, 2015, când se împlinesc 23 de ani de la declanșarea conflictului de la Nistru.

Alianța Internațională a Jurnaliştilor Români, Institutul Frații Golescu, Acțiunea 2012 şi Studio SINM prezintă filmul documentar „Masacrul inocenților – cronica unui război uitat”, realizat de regretatul regizor basarabean Victor Bucătaru. Proiecția va avea loc luni, 2 martie, ora 18:00, la Clubul Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff 3, și va fi urmată de o dezbatere pe tema “Republica Moldova, 1992 – Ucraina, 2014: Alți actori, același scenariu”.

La eveniment participă și doi dintre martorii-cheie ai evenimentelor care au dus la declanșarea războiului din Transnistria – Mircea Druc, președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti (1990-1991) și generalul Ion Costaș, primul ministru al afacerilor interne de după independența Republicii Moldova și fondator al Ministerului Apărării de la Chișinău.

– background –

Masacrul_InocentilorÎn august, 2014, armata și voluntarii ucraineni încercuiseră, practic, principalele forțe ale rebelilor pro-ruși din estul țării și păreau a fi la un pas de victorie. O contra-ofensivă a separatiștilor sprijinită, potrivit NATO și Kievului, de unități ale armatei ruse, a anulat luni întregi de progres lent al ucrainenilor care, aflați în fața unei înfrângeri catastrofale, au fost forțați să accepte primul acord de încetare a focului de la Minsk. Scenariul s-a repetat în ianuarie-februarie 2015, iar în prezent separatiștii controlează ferm un teritoriu important în timp ce Kievul se uită, neputincios, cum un război pe care putea să îl câștige pare să se transforme într-un conflict înghețat.

Modul în care s-a desfășurat conflictul din estul Ucrainei – apariția primelor miliții ale rebelilor, înarmarea acestora, sosirea “voluntarilor” din Federația Rusă, incompetența și, uneori, trădările unor lideri militari ucraineni – amintește de ce s-a întâmplat, în urmă cu aproape un sfert de secol, în Transnistria, unde a avut loc un alt război care ar fi putut fi câștigat dar, în cele din urmă, a fost pierdut.

Regizorul Victor Bucătaru a avut un acces fără precedent în zona de conflict, iar filmările sale reprezintă o arhivă unică a războiului care depășește, ca bogăție, documentele cumulate ale mass-mediei care a reflectat războiul cu corespondenți – puțini – aflați la fața locului. Victor Bucătaru a așteptat două decenii după terminarea conflictului pentru a monta imaginile brute pe care le avea, rezultatul fiind “Masacrul Inocenților – cronica unui război uitat”. Sorin Bucătaru este jurnalist la Chișinău și persoana cea mai în măsură să spună povestea tatălui său și a realizării acestui documentar, prezentat în premieră în România.

Mircea Druc a fost președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (1990-1991) și unul dintre exponenții mișcării de renaștere națională de dincolo de Prut. În calitate de premier al RSSM, Mircea Druc a inițiat o serie de politici de de-rusificare și de apropiere de România, criticate dur de reprezentanți ai minorităților rusă și găgăuză care le-au citat pentru a justifica radicalizarea unor elemente din cadrul acestor minorități, în special în Transnistria și Găgăuzia.

Generalul Ion Costaș a fost ministru de interne al RSSM și al Republicii Moldova, după independență, și a fondat Ministerul Apărării de la Chișinău. Ion Costaș este autorul volumului “Transnistria 1989 – 1992. Cronica unui război nedeclarat”, o carte document despre evenimentele care au dus la conflict, trădarea unei părți din elita de la Chișinău și o serie de evenimente specifice, între care capturarea liderului separatist Igor Smirnov de către forțe speciale ale Republicii Moldova și eliberarea acestuia din ordinul conducerii politice de la Chișinău; la scurt timp după eliberarea lui Smirnov, a izbucnit războiul din Transnistria.

Generalul Mircea Chelaru a fost comandant al Corpului 10 de Armată “Ștefan cel Mare” din Iași, poziție din care a avut un schimb acid de replici, prin intermediul presei, cu comandantul Armatei a XIV-a ruse, care este staționată în Transnistria și a fost implicată în conflictul de la începutul anilor 1990. În 2000, generalul Mircea Chelaru a îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

Marian Voicu este jurnalist TVR cu o vastă experiență în spațiul ex-sovietic și fondator al portalului eTransmedia.ro. Între 2011 și 2012 a fost manager de proiect la Radio Chișinău, care a marcat revenirea Radioului Public român la Chișinău după aproape șapte decenii. Marian Voicu este președinte al Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români (AIJR)

– detalii eveniment –

Eveniment: Proiecția filmului “Masacrul inocenților – cronica unui război uitat”, de Victor Bucătaru; dezbatere cu tema “Republica Moldova, 1992 – Ucraina, 2014: Alți actori, același scenariu”

Data, ora și locul: Luni, 2 martie 2015, ora 18:00, Clubul Țăranului Român, Intrarea Monetăriei, Șoseaua Kiseleff 3

Organizatori: Alianța Internațională a Jurnaliştilor Români (AIJR), Institutul Frații Golescu, Acțiunea 2012 şi Studio SINM

Invitați: Mircea Druc, prim-ministru al RSSM (1990 – 1991), Ion Costaș, ministru de interne al Republicii Moldova (1990 – 1992), Mircea Chelaru, șef al Statului Major al Armatei Române (2000), Sorin Bucătaru, jurnalist.

Moderator: Marian Voicu, jurnalist TVR.

Intrarea: liberă, în limita locurilor disponibile.

Contact pentru mass-media: Marian Voicu – 0723 200 372;

AIJR – 0745 980 696, 0741 056 575.

E-mail: aliantajurnalistilor@gmail.com