Boris Nemţov, unul dintre cei mai importanţi opozanţi ruşi, a fost ucis

Unul dintre cei mai importanţi opozanţi ruşi, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, Boris Nemţov, a fost ucis noaptea trecută în plin centrul Moscovei, la câţiva paşi de Kremlin. Un mare miting al opoziţiei, care trebuia să aibă loc mâine a fost anulat şi va fi înlocuit cu un marş comemorativ. SUA au condamnat crima odioasă şi au cerut guvernului rus o anchetă promptă, imparţială şi transparentă, care să-i aducă pe vinovaţi în faţa justiţiei. Şi liderul rus a condamnat asasinatul, considerând că a fost un act provocator şi a cerut şefilor organelor de anchetă să supervizeze personal investigaţia.
Anchetatorii, care analizează şi înregistrările numeroaselor camere video din zonă, consideră că Boris Nemţov a fost urmărit, asasinii ştiindu-i bine traseul. Deocamdată nu au fost emise ipoteze oficiale în legătură cu autorul sau motivele asasinatului, anchetatorii luând în calcul, conform procedurii, toate variantele posibile. Primul care a anunţat moartea lui Nemţov în reţelele de socializare a fost colegul acestuia de opoziţie, Ilia Iaşin, chemat la locul crimei de însoţitoarea lui Nemţov. Vorbind apoi la radio-ul „Ecoul Moscovei”, Iaşin a spus că nu are nicio îndoială că este un asasinat politic. Kremlinul a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, potrivit căruia preşedintele Putin consideră că asasinarea brutală a lui Boris Nemţov are toate caracteristicile unei crime comandate şi un caracter exclusiv provocator. Preşedinele Putin şi premierul Medvedev au transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor lui Nemţov.
Moartea lui Boris Nemţov este deplânsă şi la Kiev. Premierul Arseni Iaţeniuk l-a numit „patriot al Rusiei şi prieten al Ucrainei”, iar preşedintele Petro Poroşenko a spus despre Boris Nemţov că a fost o punte între cele două ţări, acum distrusă. Potrivit colegului său de opoziţe, Ilia Iaşin, Nemţov lucra în ultimele săptămâni la un raport privind implicarea trupelor ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Recent, el şi-a exprimat temerea într-un interviu că liderul de la Kremlin va ordona asasinarea sa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 februarie)