Douăsprezece posibile scenarii despre sfârşitul lumii

În curând va fi sfârşitul lumii? O echipă de cercetători de la Universitatea  Oxford şi de la Global Challenge Foundation a întocmit o listă cu douăsprezece potenţiale riscuri care pot provoca dispariţia omului de pe suprafaţa Terrei.
Obiectivul acestui studiu îl reprezintă crearea unui document de referinţă despre aceste riscuri, listând un număr de soluţii posibile pentru fiecare dintre ele. Să vedem pe rând care sunt aceste scenarii catastrofale şi care este probabilitatea producerii lor.

1. O modificare climatică extremă

Scenariul-catastrofă: „Ca pentru orice pericol, estimările presupun incertitudini şi reîncălzirea climatică ar putea fi mai mare decât o sugerează estimările. […] Există deci o probabilitate ca omenirea să se confrunte cu o încălzire de 4°C sau chiar 6°C în deceniile viitoare”, estimează autorii studiului. Consecinţele ar putea fi eliberarea de gaz metan pornind din permafrost, acest sol îngheţat în permanenţă pe care îl găsim în principal în Alaska şi în Siberia, sau moartea Pădurii Amazoniene. Impactul reîncălzirii climatice ar fi mai mare în ţările sărace, care ar putea deveni imposibil de nelocuit.
Foametea şi migraţiile de masă, prăbuşirea societăţilor umane sunt „desigur, posibile în acest scenariu”. Combinat cu şocul provocat agriculturii şi industriei dependente de biosferă în ţările dezvoltate, acest scenariu ar putea conduce la intensificarea conflictelor mondiale şi „eventual” la prăbuşirea civilizaţiei umane.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca scenariul să se producă în următorii 200 de ani.

2. Războiul nuclear

Scenariul-catastrofă: Odată cu încheierea Războiului Rece, probabilitatea unui război nuclear la scară mare s-a diminuat. Totuşi, posibilitatea unui asemenea conflict nu a dispărut. Războiul ar putea deeclanşa o „iarnă nucleară” prin crearea unui nor de fum în stratosferă care ar provoca scăderea temperaturilor sub 0°C pe întreaga suprafaţă a Terrei, distrugând probabil stratul de ozon. Exploziile ar putea declanşa focuri uriaşe în oraşele vizate, cu o degajare de funingine în stratosferă. Distrugerea aprovizionării mondiale cu hrană ar provoca o foamete în masă şi prăbuşirea statelor.
Probabilitate: 0.005% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

3. O pandemie mondială

Scenariul-catastrofă: Bolile infecţioase se pot răspândi cu uşurinţă în sistemele noastre globalizate şi dense de populaţii umane. O nouă pandemie combinând incurabila Ebola, mortalitatea rabiei, infecţiile gripale şi îndelungatele perioade de incubare a HIV ar provoca un număr extrem de mare de morţi. De altfel, gripa a demonstrat posibilitatea ca un virus să combine şi caracteristicile multor altora.
Probabilitate : 0.0001% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

4. O prăbuşire a biodiversităţii

Scenariul-catastrofă: Dispariţia în masă a speciilor de animale şi distrugerea ecosistemelor care ar provoca foamete, războaie şi ar sfârşi cu… prăbuşirea civilizaţiei.
Probabilitate: Scenariu imposibil.

5. O prăbuşire a leadership-ului planetar

Scenariul-catastrofă: Fragilitatea sistemului planetar economic şi politic ţine de interconectivitatea sa. Prăbuşirea economică este însoţită în general de un haos social care ar putea duce la dezintegrarea societăţilor umane.
Probabilitate: Scenariu imposibil.

6. Un asteroid gigantic

Scenariul-catastrofă (model Armageddon):  Căderile de asteroizi uriaşi – de peste 5 kilometri – au loc cam o dată la 20 de milioane de ani. Coliziunea ar produce o energie de 100.000 de ori mai mare decât a celei mai mari bombe care a explodat vreodată. Impactul ar putea distruge o zonă de mărimea unei naţiuni ca Olanda. Şi ar provoca apariţia unor nori de cenuşă în partea superioară a atmosferei. O iarnă artificială ar afecta climatul, biosfera, aprovizionarea cu hrană şi ar crea instabilitate politică.
Probabilitate: 0.00013% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

7. Un super-vulcan

Scenariul-catastrofă: Apariţia unnui vulcan activ capabil să producă o erupţie proiectând în aer peste 1.000 de kilometri cubi de fragmente de roci. Aerosolii şi cenuşa catapultate în atmosferă ar absorbi razele soarelui, provocând o iarnă vulcanică mondială. Erupţia vulcanului Mont Pinatubo din Filipine, în 1991, provocase o răcire globală a temperaturilor cu 0,5°C în trei ani. Se presupune că erupţia super-vulcanului Toba de pe actuala insulă  Sumatra, în Indonezia, acum 73.000 de ani, ar fi răcit temperaturile terestre vreme de mai bine de două secole. Efectele acestei erupţii ar fi comparabile cu acelea ale războiului nuclear.
Probabilitate: 0.00003% riscuri ca acest scenariu să se producă în următorii 100 de ani.

8. Biologia de sinteză

Scenariul-catastrofă: Un agent patogen care  ar scăpa de sub controlul oamenilor de ştiinţă şi ar ataca omul sau ecosistemul. În cauză, un bio-război, bio-terorismul sau o scurgere accidentală dintr-un laborator.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

9. Nanotehnologiile

Scenariul-catastrofă: Oamenii de ştiinţă mai puţin scrupuloşi care ar transforma minuscule maşini formate dintr-una sau mai multe molecule în arme capabile să se auto-multiplice şi care să poată consuma întreg mediul, distrugând omenirea. De asemenea, nanotehnologiile pot fi folosite pentru construirea de bombe nucleare.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

10. Inteligenţa artificială

Scenariul-catastrofă: Surprinzător, acesta este scenariul cel mai verosimil! O asemenea inteligenţă ar putea scăpa de sub controlul creatorilor săi pentru propria supravieţuire şi nu aceea a omenirii… Inteligenţa artificială ar putea decide atunci că fiinţa umană trebuie să dispară pentru a-i lăsa locul şi accesul la resursele Terrei.
Probabilitate: 0-10% riscuri ca acest scenariu să se producă în următorii 100 de ani.

11. „Consecinţele necunoscute”

Scenariul-catastrofă: Un risc despre care nu avem nicio idee, cum ar fi o existenţă extraterestră ostilă.
Probabilitate: 0.1% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

12. O proastă guvernare mondială

Scenariul-catastrofă: Liderii mondiali eşuează în eradicarea sărăciei absolute sau construiesc un sistem planetar totalitar.

Probabilitate: Scenariu imposibil.

Articol de Laura Thouny

LE NOUVEL OBSERVATEUR (Franţa), 27 februarie 2015

Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea