Ştirea despre moartea lui Nemţov a cutremurat Rusia şi întreaga lume

Presa străină a dedicat primele sale pagini de sâmbătă asasinării îngrozitoare a opozantului rus Boris Nemţov. Pe primele pagini ale publicaţiilor „The Guardian”, „The New York Times”, „El Pais”, ale agenţiilor de presă, printre care şi Al Jazeera, precum şi alte agenţii străine, au fost publicate materiale consacrate acestui asasinat.
De exemplu, Miriam Elder, editorialista celui mai popular site BuzzFeed a publicat astăzi un editorial impresionant despre politicianul rus. Jurnalista a comparat acest asasinat, care a şocat o lume întreagă, cu asasinarea analistei Anna Politkovskaia de la „Novaia Gazeta” şi a militantei pentru drepturile omului din Rusia Natalia Estemirova.
„Asasinarea lui Boris Nemţov demonstrează că Rusia se scufundă în bezdna teroarei, ameninţând propriul său popor”, a scris pe Twitter preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite.
Ministrul de externe al Estoniei, Edgars Rinkēvičs, a transmis condoleanţe familiei lui Nemţov: „Condoleanţe familiei, sperăm într-o anchetă imparţială”. În opinia şefului diplomaţiei estoniene, împuşcarea politicianului „denotă nebunia care are loc în Rusia”.
„Borea Nemţov a fost un om foarte curajos, poate într-un fel imprudent. Cu el puteai să discuţi în contradictoriu, puteai să nu fii de acord cu el, dar nu puteai să rămâi indiferent faţă de el. L-am cunoscut în 1990 şi discutam foarte des, mai ales în ultimii ani. A plecat dintre noi un bun prieten al altor popoare şi, totodată, un adevărat patriot al Rusiei, efectiv un om extrem de interesant în ţara în care guvernează nişte mediocrităţi răutăcioase. Este extrem de regretabil …”,  a scris pe pagina sa pe Facebook, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakasvili.
„L-am întâlnit pe Boris Nemţov ultima oară cu câteva zile în urmă la Kiev, la Hotelul Fermont. Am luat prânzul împreună şi mi-a povestit despre marşul pe care el, împreună cu camarazii săi, intenţionau să-l organizeze la Moscova. Este firesc că l-am întrebat dacă nu este îngrijorat pentru siguranţa sa în Rusia, mai ales acum”, a menţionat Saakaşvili.
Avocatul Mark Feigin, care îi apără în instanţă în special pe reprezentanţi ai opoziţiei ruse, susţine că urmările asasinării lui Boris Nemţov vor fi catastrofale pentru acutula conducere din Rusia. „Consecinţele asasinării lui Nemţov din partea Occidentului pentru Kremlin vor fi catastrofale. Aşteptaţi dimineaţa şi o să vă convingeţi!”, a mai scris vineri seară avocatul pe microblogul său.
Irina Prohorova, preşedinta Comitetului Civic Federal al Partidului „Platforma Civică” a catalogat asasinarea lui Boris Nemţov drept o „ticăloşie”. „Înainte de culcare am intrat ca de obicei pe internet şi am citit o informaţie cumplită: „A fost ucis Boris Nemţov”. Ucis mişeleşte cu patru gloanţe în spate … Nu pot să cred ceea ce s-a întâmplat, pentru că este atât de cumplit şi de necrezut. Îl cunosc de mulţi ani pe Borea şi este peste puterile mele să cred că în aceste momente în care scriu aceste rânduri, constat cu stupoare, că corpul său încă mai zace pe pod. Sunt îndurerată, alături de rudele lui Boris, alături de prietenii şi camarazii săi. Şi îi chem pe toţi cei în care încă mai sunt vii sentimentele civice, în care nu au murit compasiunea, caritatea şi speranţa, indiferent de viziunile lor politice şi cele religioase, să iasă pe 1 martie la marşul organizat de opoziţie pentru a spune „Nu, terorii politice!””, a scris Irina Prohorova, preşedinta Comitetului Civic  Federal al Partidului „Platforma Civică”, pe pagina sa de Facebook.
„Am fost devastat atunci când am aflat despre asasinarea vechiului meu coleg de opoziţie Boris Nemţov. În el au împuşcat de patru ori, câte un glonţ pentru fiecare dintre cei patru copii care au rămas fără tată. Atunci când disputam cu el, Boris susţinea că eu mă grăbesc prea tare şi că în Rusia trebuie să trăieşti mult timp ca să vezi schimbările. Acum el nu le va mai vedea. RIP”, susţine cu îndurerare opozantul rus Garri Kasparov.
„Un alt caz care s-a soldat cu moartea unui apropiat tovarăş de idei: primul a fost Starovoitova, iar acum – Nemţov. Inima mea este frântă” a declarat politicianul rus Irina Hakamada.
„O provocare barbară şi fără limite. În ajunul marşului „Primăvara”. Similar terorismului. ‘Să-ţi fie ţărâna uşoară, frumosule şi luptătorule!’ Un alt erou de-al nostru a plecat! Persoanele care au pus la cale şi au realizat acest asasinat sunt mizerabile, cinice şi scelerate. Să fie pedepsiţi pentru fapta lor! Nu este doar o împuşcătură în spatele lui Nemţov. Este o împuşcătură în spatele Rusiei!”, a declarat însărcinatul cu drepturile omului din Rusia Ella Pamfilova.
„Îmi este greu să vorbesc. L-am cunoscut pe Boris încă de pe la începutul anului 1990. Sunt  profund şocată! Este o tragedie”, a mai declarat Pamfilova. „Asasinările lui Vlad Listiev, Dima Holodov, Anna Politkovskaia… Asasinarea lui Boris Nemţov, toate fac parte din categoria crimelor răsunătoare”, a adăugat ea.
Boris Nemţov a fost împuşcat mortal în timp ce traversa podul Balşoi Moskvoreţk din centrul Moscovei, vineri seară, 27 februarie.
Traducerea şi adaptarea: Violeta Drăguţă/vdraguta