Insula Aoshima – un rai al pisicilor

O armată de pisicuţe a pus stăpânire pe o insulă îndepărtată din sudul Japoniei, Aoshima. Numărul felinelor îl depăşeşte de şase ori pe cel al oamenilor, dar fiind vorba de o insulă aproape abandonată, nu vă gândiţi chiar la mii de pisici. Sunt în jur de 100-150, însă au devenit deja o atracţie turistică şi foarte multe persoane plătesc curse speciale cu vaporaşul pentru a ajunge la acest „rai al pisicilor”. Aduse iniţial aici pentru a scăpa locuitorii de şoriceii care le tot distrugeau bărcile de lemn, pisicile au rămas şi, evident, s-au înmulţit.
Acestea se plimbă acum nestingherite peste tot, şi-au găsit culcuş în zecile de case părăsite şi le ţin companie celor câţiva pescari în vârstă. Aceştia nu au plecat să-şi caute de lucru în alte oraşe, aşa cum a făcut majoritatea populaţiei de pe insulă după cel de-al Doilea Război Mondial. Insula Aoshima, care se află la 30 de minute distanţă cu feribotul de coastă, în prefectura Ehime, a găzduit 900 de persoane în 1945. Singura activitate vizibilă astăzi sunt vaporaşele cu turişti care vin zilnic pe insula devenită acum, a Pisicilor.
Nu există restaurante, maşini, magazine sau fast-food. Aoshima nu este un rai pentru turişti, dar iubitorii de pisici nu se plâng. O singură bătrânică le face pe plac vizitatorilor atunci când le hrăneşte pe feline, spre deliciul camerelor de filmat.
Se ştie deja ca japonezii sunt mari iubitori de pisici, doar este ţara care a dat lumii brandul Hello Kitty. Cafenelele unde stăpânii îşi pot lăsa pisicile de companie sunt foarte populare în Tokio.
Nu toţi locuitorii insulei sunt încântaţi de prezenţa lor şi încearcă totuşi să le ţină sub control. 10 pisici au fost deja sterilizate. Nici cu turiştii nu prea se obişnuiesc bătrânii de aici, dar înţelepciunea lor proverbială spune că prezenţa pisicilor e un lucru bun, dacă asta le face plăcere şi aduce relaxare oamenilor care vin.
Insule ale pisicilor există în mai multe locuri din Japonia. Pe insula Tashirojima, de exemplu, pescarii le consideră chiar animale sacre şi le-au dedicat un altar. 86 de persoane trăiesc alături de 100 de feline.
Recordul absolut este deţinut însă de Malta, unde trăiesc 800.000 de pisici, număr dublu faţă de cel al oamenilor. Dar insula este mai mare şi densitatea lor nu pare atât de copleşitoare.

Reuters via www.newsdaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

cat_05

ku-xlarge

nagahamacho-aoshima-japan-the-island-looks-like-cats-haven

ci-9

1780411_596263723791155_796338854_o-Copy

715499-topic-ix-12

cat-island-aoshima-ehime-japan-source-yomiuri-news 30223486-01_big