La UMF Târgu Mureş a fost decisă solicitarea acreditării în comun a secţiilor română şi maghiară

Săptămâna trecută, senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a decis prin vot electronic că nu va desfiinţa învâţământul în limba maghiară şi va solicita acreditarea în comun a secţiilor română şi maghiară, a informat cotidianul clujean Krónika. Prorectorul demisionar al universităţii, Tibor Szilágyi, a declarat Agenţei de Presă MTI că „programul unic de învâţământ” votat de membrii români ai senatului reprezintă o încercare de prelungire a actualei situaţii de la UMF Târgu Mureş. Tibor Szilágyi a adăugat că membrii maghiari ai senatului nu au participat la vot. Înainte de vot, cadrele didactice maghiare au adresat o scrisoare conducerii universităţii, în care au solicitat retragerea propunerii care urma să fie supusă votului şi găsirea unei soluţii care să fie în concordanţă cu legea învăţământului. În respectiva scrisoare s-a făcut referire la articolul de lege care prevede că trebuie solicitată acreditarea separată pentru toate formele, locurile şi limbile de predare.

Într-o declaraţie acordată cotidianului Krónika, secretarul de stat resposabil de învăţământul în limbile minorităţilor, András Király, a afirmat că propunerea senatului UMF Târgu Mureş trebuie avizată de Autoritatea de asigurarea a calităţii în învăţământul superior (ARACIS) şi că situaţia de la Târgu Mureş a ieşit din punctul mort. Secretarul de stat a adăugat că disputa între români şi maghiari legată de învăţământul farmaceutic trebuie soluţionată de universitatea din Târgu Mureş, deoarece aceasta nu întră în sarcina politicienilor sau a Ministerului Învăţământului. La o coferinţă de presă organizată pe 11 februarie, rectorul Leonard Azamfirei a afirmat că există posibilitatea ca predarea în limba maghiară în cadul UMF Târgu Mureş să fie suspendată, deoarece cadrele didactice maghiare nu au eleborat documentaţia necesară acreditării.

La rândul lor, membrii secţiei maghiare au anunţat că au eleborat documentaţia pentru acreditare, dar nu au semnat-o, deoarece conducerea universităţii a discriminat secţia maghiară, prin faptul că pentru secţia română au solicitat autorizarea definitvă, iar pentru cea maghiară, doar autorizarea temporară. UMF Târgu Mureş a fost înfiinţată în 1945, ca universitate cu predare exclusiv în limba maghiară. Această înstituţie a început să funcţioneze efectiv în 1948. La dispoziţia verbală a conducerii de partid comuniste, în 1962 la UMF Târgu Mureş a introdus învăţământul în limba română, iar învâţământul în limba maghiară a fost treptat restrâns.

MTI – 3 martie