Sute de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea s-au blocat în subteran

Ministrul energiei, Andrei Gerea, a convocat astazi, la Bucureşti, conducerea Companiei Naţionale a Uraniului, după ce sute de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea s-au blocat în subteran. Ministerul aminteşte într-un comunicat că, prin protocolul semnat la sfârşitul lunii ianuarie cu reprezentanţii companiei şi cei ai minerilor, se agrea o nouă formulă de calcul a salariului acestora, astfel încât să beneficieze de creşterea veniturilor din prima zi a lunii trecute. Astăzi, însă, minerii au reclamat că majorarea nu a fost resimţită în salariu şi cer destituirea conducerii companiei şi respectarea protocolului.
O parte dintre minerii de la exploatarea minieră de uraniu s-au blocat ieri la intrarea în mină, nemulţumiţi că protocolul semnat la sfârşitul lunii ianuarie cu Ministerul Energiei nu a fost respectat. Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi a sucursalei Suceava pe motiv că majorarea salarială convenită cu reprezentanţii guvernului şi conducerea companiei în luna ianuarie încă nu a fost resimţită.
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a spus că a transmis protestatarilor două oferte de creştere salarială, însă niciuna la nivelul celei prevăzute în protocolul semnat la sfârşitul lunii ianuarie. Creşterile salariale prevăzute în protocol necesită însă adoptarea unei hotărâri de guvern.
Potrivit unor surse din rândul protestatarilor, numărul minerilor blocaţi în subteran este de aproximativ trei sute, provenind din cele două schimburi şi din cele două puncte de lucru. Conform prefectului de Suceava, Florin Sinescu, în zonă se află ambulanţe şi jandarmi care să asigure zona. La exploatarea minieră de uraniu de la Crucea lucrează aproximativ 500 de mineri, iar la Crucea este singura mină de uraniu din România şi furnizorul de materie primă pentru Centrala nucleară de la Cernavodă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 martie)