Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Cancelarul german, Angela Merkel, afirăm că, în situaţia în care Acordul de la Minsk nu va fi respectat, şi Uniunea Europeană este pregătită pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ea a făcut această declaraţie la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, unde s-a întâlnit cu preşedintele Jean-Claude Juncker. Cei doi oficiali au mai avut pe agendă şi stadiul negocierilor Acordului comercial transatlantic cu Statele Unite, dar şi situaţia economică a Greciei. Din Bruxelles, relatează Cerasela Rădulescu.
Reporter: După vizita, de luni, la Berlin, astăzi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea că a fost o discuţie plină de substanţă, în special pe subiecte cum ar fi situaţia din Ucraina, Acordul comercial transaltalntic cu Statele Unite, situaţia economică a Greciei, dar şi despre planul de investiţii al Comisiei Europene. Juncker a dezminţit orice afirmaţie făcută de unii jurnalişti cum că între cei doi ar exista neînţelegeri. Cancelarul german Angela Merkel spune că, până acum, după Acordul de la Minsk, există doar o fragilă încetare a focului şi care nu este ceea ce s-a decis. Această încetare a focului trebuie să existe.
Angela Merkel: Un lucru este clar: dacă Acordul de la Minsk este încălcat, europenii, Comisia Europeană trebuie să fie pregătită să impună noi sancţiuni suplimentare Rusiei.
Reporter: În privinţa Greciei, cei doi spun că termenul de respiro de patru luni acordat Atenei ar trebui să conducă această ţară pe calea reformelor, pentru a avea un nou acord, după ce expiră actualul. Cei doi lideri europeni au mai discutat la Bruxelles despre încheierea Acordului comercial transatlantic până la sfârşitul anului, dar şi despre explorarea unor noi acorduri, cum este cel negociat cu Singapore, pentru ca, potrivit doamnei Merkel, Uniunea Europeană să poată să deschidă pieţe de desfacere către zona Pacificului. Dezbatrerea publică europeană s-a intensificat în ultimul timp în jurul încheierii Acordului comercial transatlantic cu Statele Unite. Cancelarul german sprijină încheierea acestuia până la sfârşitul acestui an şi a amintit decizia şefilor de stat şi de guvern, din cadrul unui summit în acest sens, de a finaliza partea politică până la sfârşitul lui 2015. În discuţiile purtate astăzi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, doamna Mekel a înţeles punctul de vedere al executivului comunitar, care afirmă că acest lucru poate fi atins doar dacă va avea sprijinul tuturor statelor membre. Angela Merkel a salutat tansparenţa Comisie în negocierile purtate cu partea americană. Ea a enumerat între priorităţile care trebuie rezolvate în negocieri şi instituirea unui mecanism de protecţie a investiţiilor, solicitată de către Statele Unite şi care permite multinaţionalelor să conteste, în faţa instanţelor de arbitraj internaţionale, deciziile tribunalelor naţionale, idee respinsă de altfel de europeni.
Angela Merkel: Mă bucur că doamna comisar Malmström acţionează în mod transparent în cadrul negocierilor şi aceasta prezintă un avantaj faţă de public. În ceea ce priveşte proteţia investiţiilor, sigur că trebuie să înţelegem lucrurile mai clar. Ceea ce negociază guvernele nu se face în secret, în parte, şi trebuie să ne confruntăm priorităţile. Dacă cineva a profitat de aceste clauze în trecut, trebuie să discutăm acum bilateral pentru a găsi un echilibru. Unde este voinţă se poate, se găseşte o soluţie.
Reporter: A îndemnat cancelarul german. În acelaşi timp, preşedintele Juncker a dorit să asigure că, în încheierea Acordului comercial transatlantic cu Statele Unite, nu va fi făcută nicio concesie în detrimentul valorilor europene.
Jean-Claude Juncker: Comisia Europeană a lucrat în timpul acestor negocieri şi a urmărit ca obiectiv încheierea negocierilor până la sfârşitul acestui an, dar trebuie să fie clar că nu va renunţa la valorile europene. Noi vrem o soluţie concretă în fiecare domeniu.
Reporter: Acordul comercial tansatlantic ar trebui să fie încheiat până la sfârşitul anului, dar comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, consideră că numai structura acestuia ar putea fi gata până la sfârşitul lui 2015.