Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, audiat în calitate de martor la DNA

Potrivit unei informaţii de ultimă oră, la sediul DNA a ajuns în urmă cu puţin timp ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Colega mea Ioana Ciurlea este în măsură să ne dea mai multe detalii. Ştim de ce este acolo ministrul sănătăţii?

Reporter: Cel mai probabil în acelaşi dosar în care în urmă cu mai puţin de o oră a foast chemat să dea o declaraţie în calitate de martor şi fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Este vorba de dosarul deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă. El este arestat de cateva luni într-un dosar de corupţie în care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Este vorba de mai multe intervenţii pe care Silvian Ciupercă le-ar fi făcut la actuali şi foşti angajaţi ai Ministerului Sănătăţii în vederea efectuării unui control la Spitalul Judeţean din Slobozia.

Aşadar, se fac audieri în acest dosar în care, cum vă spuneam, Silvian Ciupercă este deja arestat, însă cel mai probabil şi Nicolae Bănicioiu are o calitate de martor. Probabil că procurorii l-au chemat să dea explicaţii întrucât pe vremea lui Eugen Nicolaescu, atunci când Eugen Nicolaescu era încă la condicerea Ministerului Sănătăţii, s-a dispus acel control la spital. Însă, rezultatele controlului au venit abia după ce Nicolae Bănicioiu a preluat conducerea ministerului. Aşadar este vorba de un control pe care Ministerul Sănătăţii l-a efectuat la solicitarea lui Silvian Ciupercă. Era vorba despre un control menit să scoată la iveală anumite probleme de management ce ar fi avut loc la spitalul din Slobozia, în ideea în care Silvian Ciupercă, spun procurorii anticorupţie, încerca să-l favorizeze pe un director contabil, un director financiar al spitalului să ajungă în funcţia de manager al respectivei unităţi spitaliceşti. Aşadar, procurorii vorbesc în acest dosar despre mai multe intervenţii ilegale pe care le-ar fi făcut Silvian Ciupercă la consilieri din cadrul ministerului, ar fi încercat să-i determine pe unii dintre aceştia să modifice acel raport al controlului făcut de Ministerul Sănătăţii.

V-aş mai reaminti şi faptul că Silvian Ciupercă îşi dorea un post în Consiliul de integritate şi apar în probele strânse la dosar mai multe interceptări pe care Silvian Ciupercă, discuţii telefonice pe care Silvian Ciupercă le-ar fi avut cu oameni importanţi din PSD. Este vorba de Marian Oprişan, Liviu Dragnea. la un moment dat apărea chiar şi numele lui Victor Ponta în acest context în care Silvian Ciupercă încerca să-şi asigure cumva un loc la acel Consiliu de integritate. De asemenea, în aceleaşi interceptări pe care procurorii le au la dosar, există o înregistrare telefonică, o discuţie între Silvian Ciupercă şi o anumită persoană în care Silvian Ciupercă îşi declara dorinţa de a sta de vorbă cu Nicolae Bănicioiu, de a lua legătura cu el, de a vorbi tocmai despre acel control făcut la spitalul din Slobozia. Se pare, din probele pe care le au procurorii, că Silvian Ciupercă a şi stat de vorbă cu Nicolae Bănicioiu. Iată, acesta a intrat în urmă cu doar câteva minute în sediul DNA fără să răspundă la nicio întrebare. Vom vedea la final dacă va dori să ne lămurească cu privire la calitatea sa în acest dosar şi la întrebările pe care i le vor pune procurorii anticorupţie.

DIGI 24 TV – 4 martie