Negocieri pe marginea acordului de liberalizare a comerţului între Statele Unite şi UE

Peste puţin timp, urmează să fie reluate la nivel european discuţiile pe marginea acordului de liberalizare a comerţului între Statele Unite şi UE, aşa-numitul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Negocierile durează de mai bine de patru ani în condiţiile în care mai multe ţări europene au diverse obiecţii pe marginea documentului. Ambasada SUA la Bucureşti a organizat pentru jurnalişti o întâlnire cu unul din principalii negociatori americani ai acordului, doamna Elena Bryan, care a încercat să explice cum poate profita ţara noastră de Parteneriatul Transatlantic.

Elena Bryan precizează că înainte de demararea oficială a negocierilor, în iulie 2013, cele două părţi au lucrat împreună timp de 15 luni pentru a stabili ce fel de acord va fi negociat şi ce ar trebui să cuprindă, şi asta pentru că relaţia dintre SUA şi UE este una specială. Avem cea mai importantă relaţie bilaterală din lume, aproximativ două miliarde de euro în bunuri şi servicii, traversează Atlanticul zilnic. Avem o relaţie de investiţii de aproape patru trilioane de dolari, care este de departe cea mai mare de acest tip din lume. Împreună reprezentăm cam o treime din comerţul internaţional şi jumătate din produsul intern brut global. Relaţia SUA-UE este una cu adevărat reciprocă. Avem cea mai importantă relaţie din lume pentru că ambele părţi exportă şi importă. China este un partener mai mare şi pentru SUA şi pentru UE, însă nu există un astfel de echilibru între exporturi şi importuri. În cadrul grupurilor de lucru s-a decis să se pornească discuţii pe mai multe zone.

Elena Bryan: Lucrăm în patru domenii principale, unul este legat de liberalizarea în continuare a barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului cu bunuri şi servicii. Al doilea se referă la investiţii. O a treia zonă, care diferenţiază acest acord de altele similare este cea privins spaţiul de reglementare. Avem sistem de reglementare foarte dezvoltate pe ambele maluri ale Atlanticului, implementate prin lege. Avem standarde înalte, ce se referă la o largă varietate de domenii, iar ideea este aceea că dacă putem face cele două sisteme să lucreze mai bine împreună, acolo unde este posibil, putem reduce sau elimina divergenţe şi costuri inutile pentru multe dintre companiile noastre, care produc pentru ambele pieţe.

Partea americană insistă pentru o mai mare transparenţă a procesului de reglementare în UE, în aşa fel încât mediul de afaceri, dar şi alte părţi interesate să aibă o posibilitate mai mare de a influenţa acest proces. SUA sunt interesate şi de implementarea în relaţia de investiţii bilaterale a unui sistem de  reglementare a disputelor între investitor şi stat, similar cu cel american. Elena Bryan precizează că acordul este unul complex şi nu se poate spune când va fi încheiat, însă este important ca acesta să fie cuprinzător şi ambiţios, să fie bazat pe reguli clare, să ofere beneficii şi oportunităţi pentru ambele părţi şi să poată fi sprijinit politic pe ambele maluri ale Atlanticului.

Elena Bryan: Ideea este ca procesul de cooperare să continue şi după ce va fi agreată baza acordului. Dorim ca reglementatorii să lucreze şi în continuare împreună, inclusiv pe măsură ce se dezvoltă noi tehnologii şi apar noi reglementări. Ideea este deci să continue cooperarea în aşa fel încât divergenţe de tipul unora pe care le avem în prezent să fie evitate pe viitor. La un moment dat, va trebui însă să se ia o decizie, dacă s-au făcut suficiente progrese pentru a se încheia un acord şi trebuie să se recunoască faptul că acesta nu va putea să rezolve toate aspectele în discuţie.

Următoarea rundă de negociere pe marginea acordului, cea de-a noua, va avea loc în luna aprilie.

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie