Ordonanţe de Urgenţă date de Guvern

Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care stabileşte criteriile de acordare a subvenţiilor agricole în 2015. Cu detalii, redactorul nostru acreditat la Palatul Victoria, Angela Matei.
Reporter: Începând din acest an, fermierii vor depune o singură cerere de plată, care va viza atât ajutoarele europene, cât şi cele de  tranziţie acordate de la bugetul de stat. O altă noutate constă în introducerea unei plăţi stimulative care să încurajeze comasarea terenurilor agricole. Ministrul Daniel Constantin spune că obiectivul este acela de a pune mai bine în valoare potenţialul pe care îl are România.
Daniel Constantin: Astfel, fermierii care vor avea o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea os uprafaţă între 1 şi 5 hectare sau care vor depăşi 30 de hectare.
Reporter: Ordonanţa aprobată de Guvern încurajează şi implicarea tinerilor în agricultură.
Daniel Constantin: Tinerii până în 40 de ani care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare să primească, pentru o perioadă de cinci ani de zile, 2015 – 2020, o plată suplimentară cu 25% mai mare faţă de cei care au peste această vârstă de 40 de ani.
Reporter: S-a întocmit, însă, şi o listă neagră a celor care nu trebuie să mai beneficieze de plăţile directe în agricultură. Este vorba despre cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, companii de construcţie sau penitenciare.
Realizator: Tot azi, printr-o Odonanţă de Ugenţă, Guvernul a extins prevederile Programului „Prima casă”, astfel încât cei care deţin o garsonieră să poată beneficia de facilităţi pentru achiziţionarea unui apartament cu două sau trei camere. De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Nicolae Bănicioiu ca, imediat după Paşte, să prezinte lista cu noile preţuri la medicamente. Şeful executivului a precizat că reducerile vor fi unele substanţiale, iar banii care se vor economisi vor rămâne la Ministerul Sănătăţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie