2015. március 6

Statisztikai adatok a román gazdaság alakulásáról

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a román gazdaság a tavaly 2%-os növekedést könyvelt el. A tavalyi utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 2,5%-os volt, 2013 ugyanezen időszakához képest.A 2014-es gazdasági növekedéshez  leginkább az ipar és az IT&C területen tevékenykedő cégek járultak hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.06)

Július 1-től drágulhat a lakóssági földgáz

Július 1-től a lakóssági gázár 5-9 százalékkal drágulhat, nyilatkozta Nicolae Havrileţ, az Országos Energia Ügynökség (ANRE)  elnöke, hozzáfűzve, hogy a becslések szerint az ipari fogyasztók esetében – a földgázpiaci liberalizáció után – a gázár 5%-al csökkent. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A Hunedoara energetikai központ megmentéséről tárgyalnak

A Hunedoara energetikai központ megmentéséről tárgyal pénteken Andrei Gerea gazdasági miniszter és a vállalat vezetősége. Mint ismeretes, a Romániának elővigyázatossági hitelszerződést biztosító Nemzetközi Valutaalap (IMF) február elején a bányaiparban tervezett leépítések miatt nem tudott megállapodásra jutni a  kormánnyal. Az IMF a Hunedoara és az Oltenia energetikai központok bezárását kérte, de ezt a román hatóságok ellenzik. A Hunedoara komplexum számára a legnagyobb kihivást az elbocsátások nélküli kiadáscsökkentések és az energiatermelés hatékonyságának növelése jelenti. Másrészt a zsil-völgyi bányákat bezáró országos társaság az idén mintegy 700 bányász elbocsátását tervezi.A kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 143,75 millió lejt folyósít a Zsil-völgyi bányák bezárásával megbízott állami vállalatnak. Ebből 50,1 millió lejt fordítanak a három – a petrilai, a paroseni és az uricani – bánya dolgozóinak folyósítandó végkielégítések, valamint a bezárással járó költségek fedezésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.06)

Az EU megoldásokat keres az orosz energiafüggőség csökkentésére

Az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli összejövetelükön elemezték azt a javaslatot, amelyet az energetikai stratégiára vonatkozóan az Európai Bizottság tett az EU orosz gázzal szembeni függöségének csökkentése érdekében. Az Európai Unió szintjén az energia 40%-át az épületek fűtésére használják, mivel ezen épületek 75%-a a hőszigetelés szempontjából nem megfelelő, hangsúlyozták a bizottsági felelősök, akik részt vettek a brüsszeli ülésen.Maroą Şefčovič, az Európai Bizottság alelnöke szerint az energia hatékonyságának növelését prioritásként kell kezelni. Ugyanakkor Andrei Gerea román energiaügyi miniszter levelet intézett az Európai Bizottság alelnökéhez és ebben egy közös keret uniós szinten való elfogadását kérte a tartós és biztonságos nukleáris energia felhasználására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.06

„A szülők 77%-a” kérvényezte gyermekeik iskolai vallásórán való részvételét

Sorin Câmpeanu oktatási miniszter közlése szerint a szülők 77%-a kérvényezte gyermekeik iskolai vallásórán való részvételét, ami mostanig több, mint 1,8 millió kérvény beiktatását jelenti.Az alkotmánybiróság úgy döntött, hogy a tanulók, akik részt akarnak venni az iskolai hittanórán, kérvényezniük kell ezt. A kérések összeszámolása után a tanügyminiszter meghatározza a tanárok számát e tantárgy tanitására a jövő iskolai évtől kezdődően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.06)

Victor Ponta miniszterelnököt is tanuként hallgatják ki a 2012-es referendum-ügyben

A referendum ügyben az ügyészek azzal vádolják Liviu Dragnea egykori PSD főtitkárt és további 74 személyt, hogy visszaéltek befolyásukkal és csalást követtek el a 2012-es népszavazáson, amely Traian Băsescu államfő leváltását célozta. Az ügy tárgyalása 2013 novemberében kezdődött el a legfelsőbb bíróságon. Liviu Dragnea ügyvédje által tanuként kihallgatásra beidézett személyek között szerepel Victor Ponta kormányfő, Constantin Niţă volt energiaügyi miniszter, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) több jelenlegi és volt tagja, akik a 2012-es népszavazási kampány megszervezésében részt vettek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.06)

Andrei Demeny