Aplicaţia software UBER, o alternativă la transportul cu taxiul, nu poate fi folosită legal în România, anunţă Poliţia Rutieră

Aplicaţia software UBER – o alternativă la transportul cu taxiul – nu poate fi folosită legal în România, anunţă Poliţia Rutieră, după ce compania americană care a dezvoltat programul a deschis recent un birou şi în Bucureşti. Teoretic, aplicaţia instalată pe telefonul mobil are drept scop folosirea mai eficientă a maşinilor şi ar permite oricărui şofer să caştige din transportul oamenilor. Practic, însă, doar puţini conducători auto ar avea acest drept legal.
Serviciile de transport persoane contra cost, de tip taxi sau închiriere, se pot efectua doar atunci când deţinătorii autoturismelor deţin un atestat profesional valabil, o vechime de cel puţin doi ani şi o vârstă de minimum 21 de ani, precizează comisarul şef Florentin Brăcea, directorul Poliţiei Rutiere din România. Explicaţiile Direcţiei Rutiere au în vedere o aplicaţie de telefonie mobilă recent lansată în Bucureşti, tip ride-sharing, prin intermediul căreia clienţii se pot conecta cu şoferii disponibili contra cost, tariful fiind de 1,39 de lei pe km, 20% din valoarea cursei intrând în contul companiei care a pus la dispoziţie aplicaţia. O companie cu activitate similară a fost sancţionată anul trecut cu amendă de 25 de mii de lei pentru transport neautorizat de persoane, mai precizează Poliţia Rutieră.
Aplicaţia UBER este prezentă în peste 54 de ţări, dar în mai multe capitale europene a fost interzisă, pe motiv de concurenţă neloială sau lipsă de licenţă pentru transportul de persoane.