Iniţiativele legislative privind alegerile locale

Iniţiativele legislative privind alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale au fost avizate de Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral. Propunerile urmează să fie amendate de senatori şi deputaţi, reanalizate de comisie şi supuse apoi aprobării Plenului Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Reporter: Iulia Gherman – Iniţiativele legislative adoptate de comisie prevăd alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar a preşedinţilor de consilii judeţene cu votul secret a jumătate plus unu din numărul consilierilor judeţeni prezenţi. Comisia de Cod electoral propune ca toate candidaturile să fie însoţite de liste de susţinători, minim 100 pentru comune, 500 pentru oraşe şi cel puţin 1000 de susţinători pentru Bucureşti şi municipii. Partidele politice pot fi înfiinţate cu trei membri, iar campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat pentru formaţiunile politice şi candidaţii care obţin la alegeri mai mult de 3%.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Comisiei parlamentare de Cod electoral: Am stabilit că nu mai poate nici un candidat să primească altfel de donaţii doar resursele pe care el şi le donează pentru campania lui, care, dacă depăşesc pragul de 3% pot fi restituite de către stat în totalitate pe baza documentelor justificative stabilite prin citerii de către actuala lege.

Reporter: Iniţiativele legislative, cu privire la alegerile locale şi înfiinţarea partidelor politice, vor ajunge, săptămâna viitoare, pe masa de lucru a senatorilor în vederea depunerii amendamentelor după care vor reveni pentru dezbateri şi vot în Comisia parlamentară de Cod electoral.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 martie