Proiect de lege privind instituţiile audiovizuale din Republica Moldova

Posturile de radio şi televiziune private din Republica Moldova vor fi obligate să publice informaţii despre cine le sunt proprietarii, lista membrilor consiliilor de administraţie şi alte date relevante – potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Parlamentul de la Chişinău. În cadrul dezbaterii a stârnit controverse propunerea opoziţiei liberale de a nu se permite companiilor înregistrate în zonele offshore să deţină instituţii audiovizuale în Republica Moldova. Relatează colegul nostru Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Reporter: Proiectul de lege care are drept scop transparentizarea proprietăţii în domeniul audiovizualului a fost elaborat acum doi ani şi urma să fie votat încă înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Amendarea legislaţiei naţionale în acest sens a fost cerută în repetate rânduri şi de reprezentanţii societăţii civile. Principalele dezbateri în plenul parlamentului au ţinut de un amendament propus de deputatul liberal Corina Fusu care prevedea interzicerea companiilor înregistrate în zonele offshore în calitate de proprietari ai instituţiilor audiovizuale. Potrivit Corinei Fusu, prezenţa unor astfel de companii în domeniul presei nu are cum să contribuie la transparentizarea proprietăţii.

Corina Fusu: Din punctul nostru de vedere este o mimare şi o sfidare a bunului simţ pentru că în condiţiile Republicii Moldova este foarte greu, sau practic imposibil de demonstrat cine este adevăratul proprietar al unei instituţii audiovizuale sau a alteia.

Reporter: Pe de altă parte, deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi, unul dintre autorii proiectului, a menţionat că subiectul privind companiile înregistrate în zonele offshore trebuie tratat separat, fiind necesară o abordare mai largă.

Chiril Lucinschi: Este o temă care trebuie să fie dezbătută separat şi nu doar pentru domneiul mass-media, dar şi pentru celelalte domenii, inclusiv achiziţii publice, sistemul bancar şi cred că ar trebui să venim cu un proiect separat ce ţine de activitatea acestor companii de tip offshore pe teritoriul Republicii Moldova.

Reporter: Legea privind transparenţa în domeniul audiovizualului va intra în vigoare după şase luni de la publicarea documentului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Pe parcursul ultimilor doi ani, organizaţiile nonguvernamentale de media din Republica Moldova au pledat pentru modificarea Codului adudiovizualului astfel încât să asigure transparenţă proprietăţii mass-media, inclusiv prin obligarea posturilor de televiziune şi de radio să prezinte autoriţătii de reglementare în domeniu informaţiile despre proprietarii beneficiari. Aceste iniţiative se înscriu în normele europene care recomnadă ca legislaţia naţională să prevadă dreptul cetăţeanului de a solicita acces la informaţiile despre un anumit post de televiziune sau o altă instituţie media.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 martie