Interviu cu analistul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Îl avem alături pentru a comenta ceea ce se întâmplă şi se întâmplă lucruri, complicate, grave, tulburătoare în jurul nostru, repet, îl avem alături acum pe domnul Iulian Chifu. Bună dimineaţa.

Iulian Chifu: Bună dimineaţa.

Realizator: Începem cu lucruri complicate, greu de spus. Avem în agendă foarte multe şi vă propun, înainte de a discuta, evident, ceea ce se întâmplă în Moldova, în România, în jurul graniţelor, în Ucraina să vedem această declaraţie tulburătoare, care face capul de afiş în toate jurnalele din lume. Este vorba despre apelul, despre semnalul tras de preşedintele Lituaniei într-un context în care, sigur, şi România şi Moldova sunt preocupate de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Domnule Chifu, dacă ne auziţi, cum am putea comenta acest lucru şi mai ales ce am putea înţelege, pentru că în Republica Moldova ştim bine, există o şansă în acest moment în ceea ce priveşte Transnistria. Cât poate fi ea sau nu folosită? Sunt foarte importante şi am vrea să ştim punctul dumneavoastră de vedere.

Iulian Chifu: Da. Într-adevăr este un context care este tulbulent, şi este tulbulent din momentul de, tocmai am împlinit un an de la anexarea Crimeii. E un context, spuneam, complicat, dar iată că fiecare ameninţare vine şi cu o oportunitate. Şi în ceea ce priveşte regiunea separatistă nistreană din Republica Moldova sunt câteva semnale care arată că în ultima vreme tocmai din cauza existenţei acestui conflict şi al unei izolări mult mai importante a regiunii separatiste există şi probleme interne legate de liderul de acolo, Şevciuk, manifestări de protest, reduceri de pensii şi salarii, o reducere a ajutorului direct alocat, şi să nu uităm că acolo bugetul regiunii este 75% acordat de către Federaţia Rusă. În acel context există şi o îndreptare tot mai atentă către Chişinău, către orientarea europeană. Există declaraţii directe făcute inclusiv în Duma de stat care vorbesc despre faptul că unica şansă a Transnistriei în momentul de faţă ar fi orientarea către Uniunea Europeană. Deci, este o oportunitate şi pentru noul guvern de la Chişinău de a privi cu atenţie, de a aborda eficient şi aş spune eu, nuanţat şi există o şansă în momentul de faţă, o atracţie deosebită pentru cetăţeni şi pentru companii către Uniunea Europeană, un lucru care poate duce şi la încheierea, să zicem, într-o formă cât se poate de nuanţată şi lină a chestiunii nistrene. E o oportunitate care trebuie luată în considerare.

Realizator: Absolut. Sunteţi un foarte fin cunoscător a ceea ce se întâmplă în zonă. Şi în ordinea asta de idei credeţi că toată această situaţie este generată, poate de blocada economică la care este supusă Rusia sau să fie un joc ceva mai abil cu bătaie mai lungă? Cum aţi traduce acest lucru?

Iulian Chifu: E o combinaţie. Pe de-o parte să nu uităm că o mare parte din bugetul regiunii separatiste şi mai ales a bugetului unora dintre potentaţii din regiune venea dintr-o contrabandă care se făcea prin Odesa şi prin Iliciovsk. În momentul de faţă această contrabandă este mult redusă, ca să nu spun eliminată într-o formă directă, în special de anumite tulburări care au existat venind din zona separatistă în Odesa, dacă vă aduceţi aminte, iar acest lucru a pus în gardă autorităţile ucrainene, care au întărit frontiera din partea lor, deci frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina în zona separatistă. Iar acest lucru a blocat în mare măsură acest tip de contrabandă care finanţa. Pe de altă parte evident că şi sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse nu sunt în măsură să susţină capacitatea acestui stat de a vira sume importante către diferitele regiuni pe care le controla. Şi atunci ordinea de prioritate face ca, iată în Nordul Caucazului aceste sume să nu mai fie livrate, au trecut şi jocurile olimpice de la Soci, deci nu există o presiune majoră. Şi presiunea majoră astăzi este în regiunea care a fost anexată, în Crimeea, dar mai ales în efortul de război, care nu este unul uşor, în estul Ucrainei. Costă extrem de mult şi acei voluntari, şi mai mercenari, şi menţinerea aparatului tehnic şi armamentul greu, şi trupele ruse chiar de pe teren care coordonează costă enorm de mult şi acest lucru se vede şi tăierile evident din zonele unde se poate face această tăiere.

Realizator: Din păcate, timpul este foarte scurt, ne-ar fi interesat doar în 30 de secunde, pe care le mai avem la dispoziţie, dacă ne-aţi putea traduce, cum vedeţi dumneavoastră acel protest, trimis de Ministerul de Externe de la Chişinău spre ambasadorul Rusiei la Chişinău? Iarăşi un eveniment foarte important.

Iulian Chifu: Este o dovadă de aliniere a Guvernului Republicii Moldova în direcţia europeană, ceva mai mult aplomb, ceva mai multă şi diplomaţie, dar şi puţină forţă pe care o transmite Ministerul Afacerilor Externe în momentul în care vine şi sancţionează faptul că Guvernul Federaţiei Ruse prin intermediul ambasadei face demersuri pentru susţinerea unui anumit candidat în Găgăuzia în alegeri ca başcan, în regiunea aceea, autonomă din sudul Republicii Moldova. O susţinere care nu este conformă, evident, cu regulile internaţionale ca un stat să-şi manevreze şi să-şi pună liderul.

Realizator: Mulţumim foarte mult. Din păcate acesta este timpul pe care îl avem la dispoziţie. Cu drag Moldova numai bine până săptămâna viitoare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie