„Péter Szijjártó ar conduce spre Orient întreaga Uniune Europeană”

La întâlnirea informală a miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale UE, desfăşurată la Riga, şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjártó, a pledat pentru accelerarea procesului de extindere a Parteneriatului Estic şi a Uniunii Europene. Ministrul de externe, Péter Szijjártó, a declarat Agenţiei MTI că la această consfătuire au participat miniştri de externe ai ţărilor candidate la aderarea la UE, astfel că principalul subiect al reuniunii a fost extinderea UE.

În opinia lui Péter Szijjártó, Europa ar înregistra în continuare pierderi în domeniul competitivităţii dacă s-ar izola, deoarece cele mai importante procese economice se desfăşoară la nivelul integrării regionale. Astfel că este nevoie de accelerarea ritmului de aderare a ţărilor din regiunea Balcanilor de Vest, a mai spus ministrul ungar de externe, menţionând că UE trebuie să întărească relaţiile de cooperare cu Turcia, care face parte din cele mai mari 10 economii ale lumii. „De asemenea, trebuie realizate progrese şi în privinţa Parteneriatului Estic, deoarece gazele naturale provenite din Azerbaidjan ar putea fi una dintre soluţiile pentru asigurarea securităţii energetice a Europei Centrale”, a subliniat Péter Szijjártó. Ministrul ungar de externe a avut o întrevedere şi cu omologul său grec, Nikos Kotzias.

Tema întâlnirii a fost, de asemenea, aprovizionarea energetică a Europei Centrale. „Grecia are un rol major în privinţa gazoductului South Stream. Ungaria colaborează cu Serbia, Macedonia şi Grecia în vederea realizării unei infrastructuri pentru aprovizionarea cu gaze ruseşti a Ungariei, respectiv a Europei Centrale, prin intermediul Turciei”, a precizat Péter Szijjártó, care a anunţat, totodată, că miniştrii de externe ai celor patru ţări se vor întâlni, la începutul lunii aprilie, la Budapesta, pentru a discuta această chestiune. Péter Szijjártó a purtat discuţii şi cu miniştri de externe ai Italiei şi Germaniei, Paolo Gentiloni şi Frank-Walter Steinmeier, despre participarea Ungariei la coaliţia internaţională care luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Péter Szijjártó a menţionat că Italia şi Germania au un rol major în această coaliţie occidentală. Ambele ţări şi-au exprimat recunoştinţa faţă de Ungaria, care a început consultările cu partidele politice ungare în privinţa participării Ungariei în lupta împotriva SI. În acest context, Péter Szijjártó a precizat că  din punct de vedere tehnic cei 100-150 de militari ungari ar putea să-şi înceapă misiunea chiar din luna mai. În coaliţia occidentală militarii ungari urmează să îndeplinească sarcini în domeniul asigurării securităţii. Despre această participare militară o consultare în Parlamentul Ungariei va avea loc săptămâna viitoare.

MTI – 8 martie