2015. március 9

Az alkotmányt felülvizsgáló bizottság felújitotta munkáját

Több hónapi szünet után, hétfőn felújitotta munkáját az alkotmányt felülvizsgáló bizottság. E bizottság vezetésével Ioan Chelarut, a szenátus szociáldemokrata alelnökét bizták meg. Chelaru reményének adott hangot, hogy a bizottság jelentését június 1-ig befejezik, hogy még ebben a hónapban a szenátus elé terjeszthessék – megvitatás végett – a költségvetés felülvizsgálására hivatott tervezetet. A bizottság munkálataira meghivják az Elnöki Hivatal , a Kormány, a Nép Ügyvédje és a Törvényhozási Tanács képviselőit is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.09)

Szerdán vitatják meg az európai alapok lehivásáról benyújtott ellenzéki egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház állandó bürójának döntése értelmében március 11-én, szerdán, vitatják és szavazzák meg az európai alapok lehivása kapcsán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt.Az inditvány aláirói szerint fennáll annak a kockázata, hogy Románia elvesziti az uniós alapokat és Eugen Teodorovici EU-s alapokért felelős minisztert arra kérik, hogy vegyen részt a képviselőház plénumán és magyarázza el az európai alapok lehivási ütemének a helyzetét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.09)

 Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter romániai látogatása

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter romániai látogatása alkalmából kihangsúlyozta, hogy olyan megoldást kell felkutatni, amely lehetővé teszi Románia schengeni csatlakozását. Ugyanakkor kiemelte az Európai Bizottság igazságügyi országjelentésébe foglalt, Románia által elért eredményeket.Steinmeier külügyminiszter fogadásakor Kluas Iohannis államfő megelégedéssel nyugtázta, hogy Németország országunk legfontosabb kereskedelmi partnere, mig nagyságrend szerint a harmadik befekető Romániában. Victor Ponta miniszterelnök a Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel sorra került találkozón beszámolt a román gazdaság teljesitményéről és a román kormány által a befektetők ösztönzésére hozott intézkedésekről.Walter Steinmeier elmondta, hogy Románia az utóbbi időben sokat fejlődött, amit a német befektetők nagyraértékelnek, de még további erőfeszitéseket kell tennie az átláthatóság fejezetében. A német külügyminiszter hétfőn Bukarestben román kollégájával, Bogdan Aurescuval is találkozott. A két tárcavezető közös sajtóértekezletén Steinmeier rámutatott:Romániában egy olyan, 900 éves múltra visszatekintő német közösség él, amelynél a „nemzetiség békésen nyilvánul meg, úgy, ahogy más európai régiók esetében is kívánatos lenne”. Klaus Iohannis államfő és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfő este részt vesz a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban „A romániai német kisebbség múltja és jelene” témakörrel szervezett kiállitás megnyitásán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.09)

Előválasztáson döntenek májusban Marosvásárhelyen arról, hogy ki legyen a magyar polgármesterjelölt

Május végén előválasztáson döntenek arról, hogy ki legyen  Marosvásárhelyen az a polgármesterjelölt, akit a teljes magyar közösség támogathat a 2016 júniusában esedékes önkormányzati választásokon, közölte az MTI-vel Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke. Az előválasztások szabályzatát a múlt héten fogadta el az RMDSZ Maros megyei területi képviselőinek a tanácsa. Brassai Zsombor elmondta: „politika fölötti összefogással” keresik azokat a magyar jelölteket Marosvásárhelyen, Szászrégenben, és Maros megye több más településén, akiket támogatni tud a teljes magyar közösség. Hozzátette, a jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteniük, és társadalmi szervezetek támogatását is élvezniük kell. Az előválasztásokon pedig azok vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltatták magukat az előválasztási névjegyzékbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.09)

Rozalia Ganciulescu