O vară de neuitat (Un été inoubliable) de Lucian Pintilie la Cinemateca ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena vă invită joi, 12 martie, la ora 19.00, la proiecţia filmului O vară de neuitat (1994) în regia lui Lucian Pintilie. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.

 ICR Viena proiectează în perioada 2014 – 2015 integrala filmelor lui Lucian Pintilie. Proiecţia filmului O vară de neuitat marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, aniversată pe 20 martie. Coproducţia româno-franceză este bazată pe nuvela Salata de Petru Dumitriu şi a avut premiera acum 21 de ani. Filmul, ale cărui dialoguri sunt în limba franceză, engleză şi română, este subtitrat în limba engleză.

Acţiunea are loc în România anilor ’20. Personajele principale sunt tinerii soţi Dumitriu, interpretaţi de Claudiu Bleonţ şi Kristin Scott Thomas. Transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea, soţia fidelă, de o frumuseţe ieşită din comun, întâmpină cu dispreţ avansurile generalului Ipsilanti (Marcel Iureş).

Din distribuţia filmului fac parte şi Magda Catone, Răzvan Vasilescu, George Constantin, Olga Tudorache, Mihai Constantin şi Dragoş Pîslaru.

 Marcel Iureş (n. 1951) a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucuresti în anul 1978, când a debutat pe scena teatrului Bulandra şi în filmul Vis de ianuarie (r. Nicolae Opriţescu). Cu Lucian Pintilie a colaborat prima dată pentru filmul Balanţa (1992). Cariera sa internaţională a debutat cu rolul din filmul Interview with the Vampire (Interviu cu un vampir, r. Neil Jordan, 1994). Au urmat Mission Impossible (Misiune imposibilă, r. Brian De Palma), The Peacemaker (Pacificatorul, r. Mimi Leder, 1997), Hart’s War (Războiul lui Tom Hart, r. Gregory Hoblit, 2002) şi Layer Cake (Prins la înghesuială, r. Matthew Vaughn, 2004). Marcel Iureş a primit în 1998 şi 2001 premiul UNITER pentru cel mai bun actor de teatru pentru rolurile din Richard al II-lea şi Creatorul de teatru. În anul 2003 a primit premiul UNITER de excelenţă pentru fondarea Teatrului Act-catalizator al mişcării teatrale independente.

Dragoş Pîslaru (n. 1951) a debutat ca actor de cinema în filmul O lacrimă de fată (r. Iosif Demian, 1980) şi ca actor de teatru în piesa Trăsura la scară la Teatrul „C.I. Nottara“ (1983). A participat la protestele din 13-15 iunie 1990 din Piaţa Universităţii, fiind agresat de mineri. În acelaşi an a părăsit lumea teatrului şi s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea, devenind fratele Valerian. În faţa anchetatorilor care doreau să obţină de la el declaraţii care să ducă la arestarea celor vinovaţi de maltratarea sa, Dragoş Pâslaru a spus doar „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot“.

Filmul O vară de neuitat a fost nominalizat pentru premiul Palme d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 1994, iar în 1995 a câştigat premiul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) pentru scenografie. Un trailer al filmului O vară de neuitat poate fi găsit aici.

Proiecţiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual).

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 Institutul Cultural Român de la Viena