PORTRET: Ornella Muti împlineşte 60 de ani

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Luni, 9 martie, actriţa italiană Ornella Muti împlineşte 60 de ani. Vedetă a cinematografiei anilor 1980, ea s-a remarcat prin frumuseţea irezistibilă, fiind considerată una dintre cele mai senzuale actriţe europene.

Pe numele real Francesca Romana Rivelli, ea s-a născut la Roma, la 9 martie 1955, dintr-un tată napolitan, de profesie jurnalist şi mamă estonă – Ilse Renata Krause, sculptoriţă. Ea are şi rădăcini ruseşti, bunicii săi materni fiind emigranţi din Sankt Petersburg în Estonia. Mai are o soră mai mare, Claudia, născută în anul 1951.

Mai întâi a lucrat ca model de la vârsta de 14 ani, apoi s-a produs debutul în film, la vârsta de 15 ani, în pelicula italiană „La moglie più bella”, în regia lui Damiano Damiani, atrăgând atenţia publicului şi a regizorilor prin inocenţa adolescentină împletită cu senzualitatea sofisticată.

ornella mutiÎn anul 1974, în urma unei relaţii cu producătorul spaniol Jose Luis Bermudez de Castro Acaso, actriţa naşte o fată, Naike Rivelli, care seamnă cu mama sa şi care a îmbrăţişat tot meseria de actriţă şi model.

Între anii 1975-1981, Muti a fost căsătorită cu actorul Alessio Orano, cel alături de care a jucat în filmul „La moglie più bella”.

În anul 1976 primeşte premiul special David di Donatello.

A jucat în două producţii semnate de Marco Ferreri, în 1976 – „The Last Woman”, în care a jucat alături de Gérard Depardieu – şi 1984 – „Il futuro è donna”.

Primul rol în filme de limba engleză îl obţine în anul 1980 – Princess Aura – din filmul „Flash Gordon”.

Au urmat rolurile din peliculele „Dragostea lui Swann” – 1984, „Eu şi sora mea” – 1987 şi „Cronica unei morţi anunţate” – 1987, an în care debutează şi în producţie TV, în „Casanova”.

În perioada 1988-1996 a fost măritată cu Federico Facchinetti, a cărui angajată a fusese timp de 11 ani înainte de căsătorie, din relaţia lor rezultând doi copii – o fată, Carolina şi un băiat, Andrea.

muti_340În anul 1991 debutează la Hollywood, în „Oscar”, alături de Silvester Stallone, iar un an mai târziu joacă în „Once Upon a Crime” şi în „Întoarcerea lui Napoleon”.

În anul 1994 primeşte titlul neoficial de „Cea mai frumoasă femeie din lume”, în urma unui sondaj realizat la nivel mondial de revista Class. În acelaşi an devine rezident al Principatului Monaco.

În perioada 1998 – 2008, a avut o relaţie cu Stefano Piccolo, un chirurg plastic italian, cu 8 ani mai tânăr decât ea.

Au urmat rolurile din filmele „Contele de Monte-Cristo” – 1998, „O lovitură în inimă” – 2000, „Lunga noapte de dragoste” – 2001, „Unchiul din America” – 2002, „Copila cu mâini murdare” – 2005, şi „Dragoste şi sânge” – 2006.

În anul 2008, Muti şi-a lansat propria linie de bijuterii, după care şi-a deschis propriile magazine în Paris, Milano, Roma, Riga sau Moscova.

Din iulie 2008 noul ei logodnic este Fabrice Kerherve.

În anul 2008, Ornella Muti a fost acuzată de evaziune fiscală şi condamnată la plata sumei de un milion de euro, pentru fapte petrecute în perioada 1995 – 1998, apoi a fost cercetată pentru o nouă fraudă fiscală, pentru perioada 1999 – 2000, autorităţile reclamând de la aceasta suma de 1,3 milioane de euro.

În anul 2012 joacă în filmul „Din dragoste pentru Roma”, în regia lui Woody Allen, iar în anul 2014 a avut ultimul său rol în „Checkmate”, în regia lui Jason Bradbury.

În anul 2013 a făcut furori pe covorul roşu la Festivalul de film de la Cannes, etalând o ţinută impecabilă, făcându-i pe admiratori să se întrebe care este secretul care o face să arate atât de bine la vârsta de 58 de ani.

În decembrie 2013, ea a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, că visul ei este să joace într-un film rusesc şi că nu ar deranja-o dacă ar primi şi cetăţenia acestei ţări – aluzie probabil la rădăcinile sale ruseşti.

La începutul anului 2015, un tribunal din Pordenone, localitate din nord-estul Italiei, a constatat că artista este vinovată de fraudă pentru că, în decembrie 2010, nu a mai apărut pe scena Teatrului Verdi din Trieste, susţinând că suferă de laringită. Ea şi-a motivat absenţa cu un certificat medical eliberat de un doctor, dar care era fals, nereflectând adevărata ei stare de sănătate. Dovada clară în acest sens este faptul că, exact atunci, Ornela Muti a luat parte la o petrecere de binefacere la Sankt Petersbug, la care a participat şi actorul american Kevin Costner, apoi s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Artista fusese plătită cu 25.000 de euro pentru apariţia ei la spectacolul de la Trieste, astfel că ea a fost condamnată la o amendă de 600 de euro şi la opt luni de închisoare cu suspendare, iar pentru a nu efectua pedeapsa, a trebuit să plătească despăgubiri de 30.000 de euro companiei teatrale.


Video: youtube

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=gSThOkIf_2s[/youtube]