Premierul Greciei afirmă că nu poate exclude un referendum pe tema ieşirii ţării din zona euro

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, membru al stângii radicale, afirmă că nu poate exclude un referendum pe tema ieşirii ţării din zona euro. Declaraţia a fost obţinută de un jurnalist al publicaţiei germane „Der Spiegel” înaintea reuniunii de astăzi de la Bruxelles a miniştrilor de finanţe din zona euro, care urmează să analizeze planul de reforme al executivului elen. La rândul său, ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, vede posibil un referendum pe tema reformelor solicitate de partenerii şi creditorii externi ai ţării. De la Atena transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Monica Chihaia.

Reporter: Întrebat în legătură cu eventualitatea organizării unui referendum pe tema ieşirii Greciei din zona euro, premierul Alexis Tsipras a răspuns că nu este exclus, a menţionat prin intermediul contului său pe Twitter semnatarul interviului realizat la sfârşitul săptămânii trecute pentru publicaţia germană „Der Spiegel”. Declaraţia şefului executivului de la Atena a fost asociată imediat cu cea a ministrului de finanţe Yanis Varufakis publicată ieri în „Corriere della sera” referitoare la posibilitatea iniţierii unui plebiscit, de data aceasta în legătură cu măsurile pe care partenerii şi creditorii ţării le-ar putea solicita unilateral în cazul respingerii pachetului de reforme înaintat de guvernul grec săptămâna trecută.

Yanis Varufakis a vorbit chiar şi de alegeri anticipate, subliniind că actualul guvern nu este legat de scaunele ministeriale, îşi asumă costurile politice pe care le implică acţiunile sale. Pe de altă parte, presa greacă prezintă astăzi extrase din interviul acordat ziarului german „Welt am sonntag” de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a exclus în modul cel mai categoric ieşirea Greciei din zona euro. Acesta a subliniat că nu va exista niciodată „Grexit”. Nimeni din conducerea politică a Europei nu doreşte acest lucru.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie