Leul moldovenesc va continua să se deprecieze

Leul moldovenesc va continua să se deprecieze în perioada următoare cu până la 30%, potrivit unui raport al Centrului analitic Expert-Grup de la Chişinău. Pentru a evita o posibilă recesiune a economiei din Republica Moldova, experţii recomandă guvernului să semneze de urgenţă un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi să treacă urgent la o restructurare a sectorului bancar. Cu detalii, Victor Pogor, de la Radio Chişinău.

Reporter: Potrivit autorilor raportului, tendinţa de slăbire a leului va fi cauzată de o serie de factori, precum reducerea de transferuri în dolari şi euro, diminuarea exporturilor către ţările CSI şi slăbirea sistemului financiar bancar moldovenesc. Experţii nu exclud că deprecierea monedei naţionale ar fi determinată şi de tranzacţiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Pentrua ameliora situaţia şi a stabiliza cursul valutei naţionale, experţii recomandă guvernului să exploreze la maxim beneficiile zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană şi să combată tranzacţiile frauduloase.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Marin Moloşag, susţine însă că instituţia va promova şi în continuare o politică bugetar-fiscală restrictivă. Expert-Grup mai recomandă negocierea şi semnarea de urgenţă a unui împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, o relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională, ce va deschide calea producătorilor la credite mai ieftine şi, în consecinţă, la o majorare a exporturilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 martie