DNA anunţat primele reţineri în dosarul în care ministrul finanţelor este acuzat de trafic de influenţă

Procurorii anticorupţie au anunţat primele reţineri în dosarul în care ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, este acuzat de trafic de influenţă în perioada în care a fost primar la Slatina. Potrivit DNA au fost reţinuţi pentru 24 de ore actualul primar al municipiului Slatina, Ninel Florin Prina, şi încă o persoană. Comunicatul procurorilor explică şi traseul prin care mita de două milioane de euro ar fi ajuns la Darius Vâlcov.

Potrivit DNA, relaţiile de afaceri şi mită între Darius Vâlcov şi un administrator de firmă au început în 2009, când ar fi convenit, ca în schimbul acordării unor contracte publice, primarul să primescă 20% din valoarea acestora. O perioadă, Darius Vâlcov ar fi ridicat direct banii în numerar, şi numai în lei, de la sediul firmei omului de afaceri. Dar, în 2012, firma a început să aibă probleme financiare şi nu a mai putut să plătească tranşele mitei. Este momentul în care intervine actualul primar, Ninel Florin Prina, la acea vreme viceprimar. Conform materialului probator, Darius Vâlcov l-a trimis la omul de afaceri, unde au decis ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă prin încheierea unor contracte fictive. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat prin intermediul şoferului primarului, şi el reţinut acum, şi cu ajutorul altor două persoane de încredere din anturajul viceprimarului. A fost creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a banilor – aproximativ două milioane de euro, în total.

Primarul municipiului Slatina, Ninel Florin Prina, urmează să fie adus astăzi, la Înalta Curte, cu propunerea de arestare preventivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie