Zeiden, im Januar de Ursula Ackrill

Zeiden im JanuarÎn perioada 19-20 martie, Ursula Ackrill se află la Viena în cadrul turneului de promovare a romanului său de debut Zeiden, im Januar / Codlea, în ianuarie. Lansarea volumului va avea loc în data de 19 martie, de la ora 19.00, la Institutul de Istorie Est-Europeană a Universităţii din Viena şi va fi urmată de o discuţie cu publicul moderată de profesorul Oliver Jens Schmitt. Vineri, 20 martie, la ora 21.00, autoarea susţine o lectură pe scena clubului de jazz Porgy&Bess în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură „Wortspiele“, unde participă alături de alţi 11 autori.

Lecturile susţinute de Ursula Ackrill la Viena se înscriu într-un amplu turneu de prezentare a romanului Zeiden, im Januar în spaţiul german, ce cuprinde evenimente organizate la München, Berlin, Frankfurt, Köln, Stuttgart şi Salzburg. De asemenea, alături de alte patru titluri, romanul a fost nominalizat la categoria beletristică pentru premiul Târgului de carte de la Leipzig.

Evenimentele de prezentare a romanului Zeiden, im Januar sunt realizate de editura Wagenbach, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Institutului de Istorie Est-Europeană al Universităţii din Viena, al Festivalului Internaţional de Literatură „Wortspiele“ şi al clubului de jazz Porgy&Bess.

Ajuns la cea de-a XI-a ediţie la Viena, Festivalul Internaţional de Literatură „Wortspiele“  are loc în perioada 19-20 martie cu participarea unor autori de pe plan local şi internaţional. Scopul festivalului este accentuarea noilor apariţii literare din spaţiul german şi prezentarea atât a autorilor debutanţi, cât şi a celor consacraţi într-un mediu informal. Totodată, în fiecare seară unuia dintre autori îi este acordat premiul publicului. Festivalul are loc de două ori pe an, desfăşurându-se la München şi Viena. Ediţia de la Viena este organizată de Asociaţia Wortspiele în colaborare cu Porgy&Bess şi revista literară Volltext, curatorii fiind Johan de Blank (asociaţia Wortspiele de la München) şi Thomas Keul (revista literară Volltext). Mai multe informaţii despre programul festivalului găsiţi aici.

Ursula Ackrill s-a născut în 1974 la Braşov şi a studiat Germanistică şi Teologie la Bucureşti. La vârsta de 24 de ani s-a stabilit în Marea Britanie şi a obţinut titlul de doctor de la Universitatea din Leicester cu o lucrare despre opera Christei Wolf, considerată cea mai mare romancieră din Germania de Est. Ursula Ackrill trăieşte la Nottingham unde lucrează ca bibliotecară.

Zeiden, im Januar prezintă un capitol necunoscut din istoria saşilor din Transilvania. Autoarea surprinde schimbările ce apar treptat în vieţile locuitorilor unui orăşel aflat sub influenţa vârtejului politic din ianuarie 1941. Situaţia minorităţii germane este incertă, iar apartenenţa şi identificarea cu unul dintre cele două state devine o decizie existenţială. Ursula Ackrill descrie cât de uşor se pot face oamenii vinovaţi, din cauza oportunismului şi laşităţii.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel./fax: +431 319 10 81; office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena