Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, şi-a depus demisia

Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, mebru-cheie al guvernului, şi-a depus demisia la aproape două zile după ce DNA a anunţat că este urmărit penal. El ar fi luat mită 2 milioane de euro în timp ce deţinea funcţia de primar la Slatina. Demisia va deveni însă efectivă după ce noul Cod fiscal va fi finalizat şi trimis Parlamentului. Anunţul a fost făcut aseară de premierul Victor Ponta, la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis ceruse revocarea ministrului.

Primul-ministru a vorbit sau a apărut aseară succesiv la mai multe posturi de televiziune, pentru a explica situaţia creată în cabinetul său şi ce va urma în privinţa noului Cod fiscal, ce aduce reguli considerate de executiv esenţiale pentru a accelera creşterea economică. Guvernul intenţiona ca noile reglementări fiscale să primească toate avizele în câteva zile, pentru a fi trimis legislativului în jurul datei de 20 martie. Victor Ponta a mai spus că l-a informat pe Klaus Iohannis despre demisia lui Darius Vâlcov, după ce Preşedinţia publicase comunicatul în care cerea revocarea din funcţie a minstrului de finanţe.

Victor Ponta: După aceea am vorbit cu preşedintele şi i-am spus: şi-a dat demisia de la prânz Vâlcov. I-am cerut să termine Codul fiscal, pentru că e o chestie mult prea… Dacă aduc acum pe altcineva, de mâine să ia de la capăt Codul fiscal, e complicat. Şi, între timp i-am şi spus preşedintelui: n-am pe cineva acum, în seara asta, pe care să vi-l propun, pentru că e o chestie mult prea serioasă şi eu nu mai ştiu cine vrea, ca să vă spun foarte direct. Am vreo trei oameni pe care trebuie să-i conving.

Victor Ponta a mai explicat că Darius Vâlcov poate fi suspendat doar de Senat, fiind şi membru al Parlamentului. Toate aceste precizări au venit după ce preşedintele Iohannis a spus că a aşteptat demisia ministrului de finanţe, în urma acuzaţiilor DNA şi pentru că acest lucru nu se întâmpla, a cerut revocarea din funcţie. Preşedintele a publicat şi pe Facebook un mesaj în care a scris din nou despre sfidarea justiţiei de către unii politicieni, care compomit credibilitatea instituţiilor statului în ochii cetăţenilor.

Darius Valcov are 37 de ani şi este ministru al fnanţelor de trei luni. El este demnitarul cu cel mai înalt rang care demisionează în urma unor acuzaţii de corupţie. Dspre acest caz au scris şi marile agenţii de presă sau ziare internaţionale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie