Consumul de cărți a crescut în statistici de 12 ori într-un an!

* Un studiu finanțat de Ministerul Culturii contrazice flagrant un Eurobarometru de consum cultural apărut cu doar un an mai devreme

 * Astfel, un român din doi afirmă – potrivit autorilor studiului românesc – că în fiecare lună citește câte o carte, după ce în 2013 Eurostat releva că un român din doi citește doar o carte pe an

Federația Editorilor din România atrage atenția asupra unor erori de interpretare cu consecințe extrem de grave incluse în cel mai recent Barometru de Consum Cultural 2014, dat publicității ieri seară la Biblioteca Națională în prezența ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu.

În studiul comandat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – instituție în subordinea Ministerului Culturii – se afirmă în mod evident greșit că 50% dintre cei care au răspuns la chestionar citesc cărți în fiecare lună (pagina 225, Graficul 7), în condițiile în care doar 48% dintre cei din mediul urban – mult mai bine conectați la infrastructura de bunuri culturale – ”au declarat că citesc lunar o carte”.

 Datele optimiste de mai sus fac parte din Capitolul 7. Rețeaua domestică de bunuri culturale, coordonat de Ioana Ceobanu și Tatiana Cristea, și au fost salutate de ministrul Culturii Ionuț Vulpescu, care a lăsat să se înțeleagă că studiul și datele pe care le conține vor sta la baza elaborării politicilor culturale ale Ministerului Culturii în perioada următoare.

Reamintim că Institutul de Statistică al Comisiei Europene – Eurostat, a publicat în 2013 un studiu în care România apare cu un consum de cultură scrisă în scădere îngrijorătoare, doar 51% dintre români declarând că au citit o carte în ultimul an, cu 7% mai puțini decât la precedentul Eurobarometru din 2007.

Această cercetare europeană care nu a fost contestată de nimeni până acum este evident contrazisă de datele din Barometrul publicat ieri, care afirmă că într-un interval de un an (2013 versus 2014) consumul de cultură scrisă din România a crescut de 12 ori!

Mai mult, în condițiile în care, potrivit Barometrului pe 2014, 79,2% dintre români au declarat că nu merg deloc la bibliotecă pentru a citi (pagina 54, Graficul 8), iar 12% merg la bibliotecă cel mult o dată pe an, piața de carte din România ar trebui să beneficieze de pe urma setei de citit a celor chestionați de Barometru și să crească exponențial, mai ales că fondul de carte din biblioteci nu a fost reînnoit de câțiva ani buni.

 Presupunând că ar fi adevărată afirmația că un român din doi citește o carte pe lună, piața de carte din România ar trebui să ajungă aproape de 500 de milioane de euro pe an, față de maximum 100 de milioane cât este în prezent, incluzând aici și manualele și auxiliarele școlare sau edițiile de chioșc. Un calcul aproximativ arată că 6 cărți/an/locuitor, înmulțit cu 4 euro/carte (prețul mediu al unui volum) și cu 20 de milioane de locuitori ar trebui să ducă România între fruntașele Europei, cu 480 de milioane de euro cheltuiți anual pe cărți, departe de orice evaluare realistă.

 Este, așadar, evidentă eroarea făcută de cei care au interpretat rezultatele studiului sociologic și anume că a fost confundată acțiunea de a citi în fiecare lună pe care susțin că o fac jumătate dintre cei chestionați cu aceea de a citi o carte pe lună.

Solicităm, așadar, Institutului pentru Cercetare și Formare Culturală să revizuiască în consecință comunicatele de presă și materialele informative și Ministerului Culturii să țină cont de observațiile de mai sus în elaborarea politicilor sale publice!