Militarii ucraineni, răniţi în conflictul cu separatiştii, vor primi tratament medical în România

Militarii ucraineni, răniţi în conflictul cu separatiştii, vor primi tratament medical în România – a anunţat  preşedintele Petro Poroşenko. Liderul ucrainean s-a întâlnit ieri la Kiev cu omologul său român, Klaus Iohannis. Şeful statului a spus, la rândul său, că România sprijină apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană şi pledează pentru aplicarea integrală, necondiţionată şi neîntârziată a acordurilor de la Minsk de încetare a focului în estul separatist al acestei ţări. Oana Bâlă, cu o sinteză a declaraţiilor făcute ieri la Kiev.

Reporter: Şeful statului a reafirmat susţinerea pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, evidentă şi la nivelul opiniei publice din România.

Klaus Iohannis: Poziţia României este favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni al UE la adresa Federaţiei Ruse, atâta timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului sau dacă situaţia din teren continuă să se degradeze.

Reporter: La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a mulţumit şefului statului pentru susţinerea parcursului european al ţării sale şi a amintit că România a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere a Ucrainei cu UE.

Petro Poroşenko: Avem contracte cu 11 state din UE şi nu vreau să menţionez pe nimeni în mod special, pentru livrarea de armament defensiv. Am convenit, de asemenea, cu mai multe ţări stagii de pregătire pentru militarii armatei ucrainene, iar la Berlin şi, acum, împreună cu preşedintele Iohannis, am căzut de acord ca soldaţii noştri răniţi să fie trataţi în Germania şi România. În cadrul discuţiilor s-a mai convenit ca România să susţină eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni şi să înceapă demersurile pentru introducerea unei curse aeriene directe între Kiev şi Bucureşti.