Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit, într-un documentar, despre anexarea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusia

Se împlineşte un an de la anexarea Crimeii la Federaţia Rusă. Pe 18 martie 2014, preşedintele Vladimir Putin a semnat tratatul prin care peninsula de la Marea Neagră intra în componenţa Rusiei, la doar două zile după un referendum nerecunoscut de Ucraina şi de comunitatea internaţională. La un an de la evenimente, liderul de la Kremlin a vorbit, într-un film documentar, despre momentul în care a dat ordinul secret de anexare a Peninsulei Crimeea. Relatează Alexandru Beleavschi, corespondentul Radio România Actualităţi în capitala rusă.

Reporter: La un an de la alipirea Crimeii preşedintele Vladimir Putin a dezvăluit detalii ale evenimentelor din februarie-martie anul trecut, într-un film documentar realizat de Televiziunea Russia, ce a făcut duminică record de audienţă în Rusia şi a generat numeroase reacţii internaţionale. Putin a dezvăluit că a luat decizia de a analiza posibilitatea readucerii peninsulei în Rusia la finalul unei şedinţe cu şefii serviciilor secrete şi a armatei imediat după fuga din Kiev a ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, pentru a cărui evacuare din Ucraina, spre a-i salva viaţa – a spus Putin – serviciile ruseşti au organizat o misiune secretă. Schimbarea de putere de la Kiev putea pune în pericol etnicii ruşi inclusiv din Crimeea – a subliniat Putin – care a numit acest pericol principalul mobil al acţiunilor sale. Potrivit lui Putin, reacţia populaţiei majoritare ruse din peninsulă, ostilă naţionalismului ucrainean, ar fi putut provoca un conflict mult mai grav decât cel actual din Donbas. Putin a recunoscut, pe de altă parte, că de la bun început acţiunile activiştilor şi miliţiilor proruse din Crimeea au fost susţinute de militarii ruşi, inclusiv de trupele speciale de la baza flotei Mării Negre din Sevastopol. Moscova, potrivit cuvintelor liderului de la Kremlin, a transformat între timp peninsula într-un bastion militar şi exclude orice discuţii referitoare la retrocedarea acesteia.

Realizator: Organizaţia Amnesty International publică astăzi un raport privind libertatea de exprimare şi de asociere în Crimeea în anul scurs de la anexare. În urmă cu două zile – potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american – Statele Unite au criticat Rusia pentru reprimarea minorităţilor etnice din peninsulă. Şi Uniunea Europeană şi-a arătat îngrijorarea profundă faţă de deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie