Comunicat de presă – Senatul României

Domnul senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, a avut o întâlnire cu E.S. domnul Koray Ertaş, ambasadorul Republicii Turcia în România, în data de 19 martie 2015.

Atât preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, cât şi ambasadorul Republicii Turcia au evidenţiat importanţa deosebită a relaţiei de parteneriat strategic care uneşte cele două ţări, şi, în acest context, a contribuţiei semnificative pe care o are colaborarea bilaterală în plan cultural şi media.
Preşedintele Severin a realizat o succintă prezentare a atribuţiilor legislative şi de control ale comisiei pe care o conduce, precum şi a personalităţilor care alcătuiesc această structură permanentă. A fost reafirmată întreaga disponibilitate a membrilor Comisiei pentru consolidarea cooperării cu Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti şi susţinerea proiectelor culturale şi de media ale acesteia.
Amintind că România a încheiat procedurile de ratificare a Acordului semnat în septembrie 2013 de cele două Guverne pentru funcţionarea şi activitatea Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul şi a Institutului Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucureşti, domnul senator Georgică Severin a solicitat sprijinul autorităţilor de la Ankara şi al domnului ambasador pentru obţinerea tuturor avizelor necesare renovării Institutului Cultural Român şi a Muzeului Cantemir din Istanbul. A fost salutată vestea că, în cursul acestei luni, Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia a ratificat, de asemenea, Acordul bilateral privind funcţionarea institutelor culturale.
Apreciind că apropiata vizită în România a Preşedintelui Republicii Turcia va contribui hotărâtor la dinamizarea şi amplificarea colaborării bilaterale, de importanţă strategică pentru ambele state şi pentru regiune, E.S. domnul Koray Ertaş a menţionat o serie de proiecte pe care Ambasada le are în vedere, subliniind oportunitatea pe care deschiderea la Bucureşti a primului birou al Agenţiei pentru Cooperare şi Coordonare a Turciei (TIKA) o oferă, prin expertiză şi resurse financiare, dezvoltării de proiecte de colaborare, inclusiv în domeniul cultural.
Reafirmând întreaga susţinere a autorităţilor de la Bucureşti pentru aderarea Republicii Turcia la Uniunea Europeană, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului a evidenţiat rolul diplomaţiei parlamentare, reiterând interesul deosebit pentru a organizarea vizitei oficiale în România a colegilor turci, ulterior momentului alegerilor parlamentare din Turcia din vara acestui an.

Imagini de la eveniment pot fi gasite pe site-ul Senatului, www.senat.ro.