Consiliul European decide cum va arăta viitoarea Uniune energetică europeană

Consiliul European decide astăzi la Bruxelles cum va arăta viitoarea Uniune energetică europeană şi în ce măsură va fi micşorată dependenţa de gazele ruseşti. Preşedintele Klaus Iohannis va participa la dezbaterile care se anunţă intense mai ales că există elemente controversate în discuţie. Securitatea energetică este o miză importantă şi pentru România. Carmen Gavrilă.

Reporter: Există deja două mari tabere: ţări care vor transparenţă completă şi altele care nu o vor deloc. Una dintre ţările puse într-o situaţie delicată de această idee este Ungaria, care are deja, cu Rusia, înţelegeri care demonstrează o relaţie specială. În discuţie, va fi şi o idee care ar putea interesa România, respectiv, cea ca ţările membre să se grupeze regional şi să cumpere împreună gaze la acelaşi preţ.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră că Uniunea energetică europeană este benefică pentru toate statele membre.

Klaus Iohannis: Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt: crearea unei reale pieţe interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să-i permită o mai bună conectare între statele membre ale UE.

Reporter: În ce priveşte relaţia cu Rusia, potrivit unor surse, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a consultat deja cu cancelarul german şi cu preşedintele francez, şi va propune menţinerea sancţiunilor împotriva Moscovei, până la aplicarea completă a acordurilor de la Minsk.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie