„Poarta iadului”: craterul din Turkmenistan care arde neîntrerupt de aproape 50 de ani

Mărginit la nord de Uzbekistan, la sud-est de Afganistan, la sud-vest de Iran şi la est de Marea Caspică, Turkmenistanul este ţara din Asia Centrală cu cele mai importante rezerve de gaze naturale din lume, ocupând locul patru la nivel mondial.

În 1971, a avut loc un fenomen extraordinar, în momentul în care a fost descoperită o astfel de rezervă. Înainte de dezmembrarea URSS, inginerii sovietici au identificat un loc din apropierea satului turkmen Derweze din deşertul Karakum unde se credea că există o pungă imensă de gaze. Au început forările şi exploatarea, dar la un moment dat pământul s-a surpat şi a dat naştere unui crater imens. Conştienţi de pericolul reprezentat de gazul emanat din subteran, inginerii au decis să îi dea foc pentru a fi consumat rapid. După estimările lor, punga de gaz expusă avea să ardă complet în câteva zile.

Numai că nu a fost aşa. Craterul cu un diametru de 60 de metri şi o adâncime de 20 de metri arde şi astăzi, la aproape 50 de ani de când a fost incendiat. În 2010, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, a decis astuparea craterului, pentru a nu irosi aceste imense rezerve de gaz. Nici până acum operaţiunea nu a reuşit, craterul continuând să ardă. Aşadar, locul a fost transformat în obiectiv turistic şi a fost numit metaforic „Poarta iadului”. Imaginile sunt de o frumuseţe stranie şi toţi cei care l-au vizitat spun că, în ciuda căldurii, locul nu face decât să-ţi dea fiori reci.

www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

x

Door-To-Hell5

Darvasa_gas_crater_panorama

1263