Situaţie financiară a Greciei, în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern la reuniunea de la Bruxelles

Liderii europeni discută la această oră la Bruxelles, despre Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina şi despre relaţiile cu Rusia. Anterior, ei au dezbătut problema creării Uniunii Energetice, considerată prioritară pentru Uniunea Europeană. La Bruxelles va avea loc şi-o reuniune informală pe tema Greciei, solicitată de premierul acestei ţări, Alexis Tsipras, la care vor participa doar câţiva lideri europeni.

Problema Greciei, a cărei situaţie financiară este dificilă, se află în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern la reuniunea de la Bruxelles. Deşi nu se afla pe agenda oficială, potrivit acesteia summitul de două zile a început, aşadar, prin discutarea Uniunii Energetice, proiectul Comisiei Europene considerat a fi o prioritate prin crearea pieţei unice a energiei. De asemenea este abordată şi situaţia din Ucraina, liderii europeni urmând să analizeze dacă a fost respectat acordul de încetare a focului de la Minsk. După aceste discuţii are loc, în această seară, şi o reuniune informală solicitată de Grecia şi pe care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a refuzat să o considere o ultimă şansă acordată Greciei înainte de a ieşi din zona euro.

Donald Tusk: Am considerat că este obligaţia mea să-l ajut pe premierul Tsipras să aibă această reuniune, pentru că eu cred că el are nevoie de un dialog neoficial cu cei mai importanţi creditori şi instituţii europene.

Mai mulţi lideri europeni se declarau împotriva aceste întâlniri neoficiale, unul dintre ei fiind premierul Belgiei care a spus la sosire că nu acceptă ca Germania şi Franţa să negocieze în numele ţării sale cu Grecia.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie