2015. március 20

Az EU vezetői megállapodtak az energiaunió létrehozásáról

Az Európai Tanács tavaszi ülésszakán az európai vezetők elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek összejövetele után Klaus Iohannis, Románia elnöke kihangsúlyozta, hogy jómaga a belső energiapiac liberalizálására hivatott procedúra befejezését szorgalmazta. „A belső energiapiac Románia számára közép- és hosszú távon az energetikai infrastruktúra fejlesztését, a fogyasztók által könnyebben elérhető energiaárak szavatolását, az ipar verenyképességének fenntartását, gazdasági növekedést és munkahelyek teremtését jelenti”, mondotta Klaus Iohannis. A tanácskozás végén elfogadott zárónyilatkozat egyik fontos szempontja, hogy a dokumentum garantálja: továbbra is tagállami hatáskörben marad az úgynevezett nemzeti energiamix, az, hogy melyik ország milyen forrásokból szeretné fedezni energiaszükségletét, fűzte hozzá a román államfő. Brüsszeli útjáról hazatérve, Klaus Iohannis péntek este Victor Ponta miniszter elnökkel találkozik. Az Elnöki Hivatal szerint az államfő és a miniszterelnök az új pénzügyminiszter kinevezéséről tárgyal, amelyre a korrupcióval gyanusitott Darius Vâlcov lemondása után került sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

A szociálemokraták támogatják Victor Ponta kormányfőt a pénzügyminisztérium ideiglenes vezetésének átvételében

A Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja Victor Ponta kormányfőt a pénzügyminisztérium ideigelenes vezetésének átvételében, de ez attól függ, hogy a miniszterelnök milyen döntést hoz Kalus Iohannis államfővel péntek este folytatandó megbeszélések után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Rovana Plumb a PSD Országos Tanácsának új elnöke

A pénteki összejövetelen részt vevő szociáldemokrata küldöttek 804 szavazattal, 37 ellenében Rovana Plumbot, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnökét bizták meg a párt Országos Tanácsának vezetésével.Az elnöki tisztség csaknem három éve, hogy üres volt és legutóbb Adrian Năstase egykori kormányfő töltötte be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Ioan Chelaru szociáldemokrata képviselő a kétkamarás parlament megörzését támogatja

Ioan Chelaru szenátor, az alkotmányt felülvizsgáló bizottság elnöke kijelentette, hogy a kétkamarás parlament megörzését támogatja. Mindkét kamara feladatkörét világosan meg kell határozni: az egyik kamara lehet, például, a törvényhozó és döntő fórum, mig a másikat az intézmények ellenörzésével bizhatjuk meg, fűzte hozzá Chearu. A szenátor nyilatkozata a Szociáldemokrata Párt (PSD) kerekasztal megbeszélésén hangzott el, melynek témája az alkotmány felülvizsgálása volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

A tavaly több, mint 1.500 külföldi kért menedéket Romániában

A tavaly több, mint 1.500 külföldi kért menedéket Romániában, s ezeknek csaknem fele sziriai állampolgár volt, közölte pénteken az Európai Unió Statisztikai Hivatala. Az elmúlt esztendőben az európai országokban menedéket kérő sziriai állampolgárok száma nagyon megugrott, ami csaknem 125 ezret jelentett, azaz 50 ezerrel többet, mint 2013 előtt. Az EU szintjén 2014-ben 625 ezer menedékjog iránti kérvényt terjesztettek be, azaz csaknem 200 ezerrel többet az előző évhez képest.A menedékjogot igénylők leginkább Németországot, Svédországot és Olaszországot kedvelik. Európa viszonylatában Romániában a legkevesebb a menedékjogot igénylők száma és ezek közül is a legtöbben Sziriából (több mint 600), Afganisztánból (300) és Irakból (több, mint 200) érkeztek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Júliustól 6-7 százalékkal emelkedhet a lakossági gáz ára

Júliustól 6-7 százalékkal drágulhat a lakossági gáz ára Romániában, jelentette ki Nicolae Havrileţ, a román energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) elnöke. A lakossági gáz árát szabályozó hatályos kormányhatározat június végén lejár, így a kormánynak július 1-től újabb határozatot kell kibocsátania, emlékeztetett egy szakmai fórumon Nicolae Havrileţ. A tisztviselő ugyanakkor megjegyezve, hogy a drágitás attól függ, hogy hogyan zajlanak le a megbeszélések az ANRE és az IMF, illetve az Európai Bizottság képviselői között az újabb kormányhatározat kibocsátásáról, amelyben kijelölik a gázár liberalizálásának menetrendjlt a következő időszakra. Havrileţ szerint a régi ütemterv alapján az árnak megawattóránként 119 lejre kellett volna emelkednie 2018-ig. Az új ütemtervben azonban azt akarják, hogy a felső határ ne haladja meg a a szabad piacon gyakorolt gázárat, a megawattóránkénti 90 lejt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)