România intenţionează să renunţe la gazele ruseşti în luna aprilie

Pentru prima dată în ultimele decenii, România ar putea renunţa să mai importe gaze naturale din Rusia. Astfel, începând din luna aprilie 2015, necesarul populaţiei va fi acoperit în totalitate din resursele naturale interne. După cum arată publicaţia „Economica”, renunţarea la importul de gaze ruseşti a devenit posibilă datorită reducerii nevoilor specifice ale industriei, precum şi datorită investiţiilor în eficienţa energetică. „Pentru prima dată în ultimele decenii, România a putut să renunţe la importul de gaze naturale. În aprilie 2015 şi în lunile următoare, necesarul populaţiei va fi acoperit integral din resurse interne” – anunţă Economica.net.

În prezent, consumul anual de gaze din România este de 10-11 miliarde metri cubi, din care 400 milioane de metri cubi se importă din Rusia. În 2007, consumul a fost de 18 miliarde de metri cubi, din care se importau 4-5 miliarde, cam o treime. După 2007, importatorii de gaze au cheltuit pe achiziţii până la 500 milioane dolari pe an.

În prezent, 1000 de metri cubi de gaze din Rusia costă 380 de dolari, faţă de 200 de dolari, cât costă gazul românesc. România s-a angajat în faţa FMI şi a UE că va liberaliza piaţa gazelor până în anul 2018.

http://ria.ru – 20 martie